Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αγωγή Αρβανιτόπουλου στους Πρυτάνεις

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Παιδείας

fosphotos.com, Angeliki Panagiotou
fosphotos.com, Angeliki Panagiotou

Μία εβδομάδα μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας προς τους Πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ -να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο- ο κ. Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από τη στιγμή που οι Πρυτάνεις δεν ανταποκρίθηκαν, ο υπουργός, εκπροσωπώντας το Δημόσιο και με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος, καταθέτει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους, ως παράνομης και καταχρηστικής και την άμεση επαναλειτουργία των ανωτέρω ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι τον «καυτό» φάκελο των συνδικαλιστικών αδειών ανοίγει η κυβέρνηση που δείχνει έτοιμη να επιφέρει αλλαγές σ’ ένα θέμα που υπήρξε «ταμπού» για πολλές δεκαετίες.

«Μήπως ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση και για τις συνδικαλιστικές άδειες;», διερωτήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας με νόημα ότι απηχεί αντιλήψεις άλλων εποχών.

«Η συνδικαλιστική δράση δεν είναι ασύμβατη με την εργασία», είπε και διευκρίνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας να τεθεί το θέμα αυτό στο τραπέζι του διαλόγου.

Στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κ. Μητσοτάκη εντάσσεται και το ζήτημα της διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού και ειδικότερα η επιλογή προϊσταμένων και γενικών διευθυντών. «Να δούμε με θάρρος και τόλμη το θέμα της επιλογής ανθρώπων που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης με τις προδιαγραφές εκείνες που πρέπει να υπηρετούν», είπε, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή «πραγματική τομή» στη δημόσια διοίκηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By