Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αγόρασε το ακριβότερο διαμάντι στον κόσμο και… χρεοκόπησε

Έδωσε 83,2 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τον ακριβότερο πολύτιμο λίθο στον κόσμο

sothebys diamondsΤον ακριβότερο πολύτιμο λίθο στον κόσμο αγόρασε ένας αδαμαντουργός σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, το Νοέμβριο, “νικώντας” τρεις άλλους πλειοδότες. Μόνο που δεν μπόρεσε ποτέ να τον ξεπληρώσει.

Το ροζ διαμάντι, 59,6 καρατίων σε σχήμα οβάλ, είχε πουληθεί 83,2 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, επέστρεψε στην ιδιοκτησία του Οίκου Sotheby’s καθώς ο αγοραστής πτώχευσε.

“Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τον αγοραστή, ενώ εξετάζουμε και άλλες εναλλακτικές”, δήλωσε ο Patrick McClymont, οικονομικός διευθυντής του Sotheby’s , σε τηλεδιάσκεψη . “Εν τω μεταξύ, είμαστε σίγουροι για την εκτίμησή μας και βλέπουμε ότι η τιμή αντανακλά την πραγματική αξία του διαμαντιού”.

Ο πόλεμος των προσφορών διήρκεσε πέντε λεπτά, με τιμή εκκίνησης ήταν 52,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο “νικητής” Isaac Wolf  μετονόμασε το απόκτημα του σε “Ροζ Ονειρο” μετά τη δημοπρασία.

Ωστόσο, το…όνειρο δεν άργησε να γίνει εφιάλτης, αφού ακολούθησε η πτώχευση και η αδυναμία πληρωμής του. Πάντως, ο ίδιος ο αγοραστής είχε δηλώσει ότι είχε αποκτήσει τον πολύτιμο λίθο όχι με τις αποταμιεύσεις του, αλλά με τη βοήθεια και άλλων επενδυτών.

Η πώληση, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία για τον Οίκο Sotheby’s  ο οποίος δέχεται μεγάλες πιέσεις από τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Νταν Λόεμπ του hedge fund Third Point, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

Το Third Point, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Sotheby’s  με μερίδιο 9,5%. Ο Λόεμπ πρότεινε την ένταξη τριών νέων διευθυντών από το Fund στο διοικητικό συμβούλιο του Οίκου Δημοπρασιών, αλλά η πρόταση του απορρίφθηκε.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Loeb, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται 14 δισεκατομμύρια δολάρια, επέκρινε τις επιδόσεις του CEO του Sotheby’s, Γουίλιαμ Ρούπρεχτ, ζητώντας του να παραιτηθεί.

Ο Οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα πληρώσει ειδικό μέρισμα 300 εκατομμυρίων δολαρίων και ενδεχομένως να πουλήσει ακίνητα προκειμένου να καταβάλει περισσότερο ρευστό στους μετόχους.

Τα κέρδη δ” τριμήνου του  Sotheby’s σημείωσαν άνοδο 37% στα 90,7 εκατομμύρια δολάρια από 66,1 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

“Παίρνοντας πίσω το Ροζ Διαμάντι θα υπάρξει μεγάλο πλήγμα στα έσοδα”, λέει στο Βloomberg ο α David Schick, αναλυτής στη Stifel Financial.

Πηγή: newmoney

By