Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αζέροι και Κινέζοι επενδυτές αύριο στην Ελλάδα

 Στα εγκαίνια του προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά αναμένεται να παραβρεθεί αύριο ο πρόεδρος της Cosco Group, W. Jiafu

Του Νίκου Φιλιππίδη

coscoΔύο κρίσιμες παρουσίες ξένων επενδυτών θα βρίσκονται από αύριο στην χώρα μας. Πρόκειται για αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Shah Deniz για να συζητήσει με την ελληνική πλευρά το θέμα του αγωγού TAP που θα διέλθει από την χώρα μας. Στα εγκαίνια του προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά αναμένεται να παραβρεθεί αύριο ο πρόεδρος της Cosco Group, W. Jiafu.

Ο νέος προβλήτας φέρει μία από την πιο σύγχρονη γερανογέφυρα στον κόσμο. Οι νέες γερανογέφυρες έχουν ανυψωτική ικανότητα 65-85 τόνους, μπορούν εξυπηρετούν πλοία έως και 360 μέτρα και να αδειάζουν περίπου 4.000 κοντέινερ μέσα σε 24 ώρες. Επιπλέον αναμένεται να συζητηθούν με την ελληνική πλευρά ζητήματα που οι κινέζοι θέτους από πέρυσι όπως η κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ενοικίου για τις προβλήτες που διαχειρίζεται στον Πειραιά, το οποίο έφτασε, το 2012, τα 32 εκατ. ευρώ. Η Cosco, ζητώντας την κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος, αντιπροτείνει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ σε υποδομές στην προβλήτα ΙΙΙ. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο, καθώς η κινεζική πλευρά αιτείται την επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ και στο ανατολικό τμήμα, όχι μόνο στο δυτικό, όπως ορίζει η σύμβαση παραχώρησης του 2008.

Ο TAP

Με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να συναντηθούν αύριο ο αντιπρόεδρος της ΒΡ Al Cook και ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της αζέρικης Soccar R. Abdullayev, οι οποίοι συναποτελούν μέλη της κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού TAP. Κατά την συνάντηση αναμένεται να υπογραφεί η επίσημη συμφωνία (host government agreement) μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κονσόρτσιουμ του ΤΑΡ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By