Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αθήνα- Δαμασκός- ΗΠΑ

Τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της Ουάσινγκτον για τη Συρία αναμένει η Αθήνα, παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις.

fosphotos.com
fosphotos.com

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι με την κρίση στη Συρία αναδεικνύεται η σημασία της Ελλάδας ως παράγοντας περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει και εσωτερική πολιτική σταθερότητα ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, αλλά και να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη.

Αυτό ήταν και το μήνυμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την Τρίτη, με τον οποίο συζήτησε κυρίως τις εξελίξεις στην περιοχή, ζητώντας και την εμπειρία του από τη μακρά θητεία του κατά το παρελθόν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν άλλωστε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα πόλο σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που φάνηκε και κατά την συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον κ. Σαμαρά.

Επαφές με Ευρωπαίους συναδέλφους τους είχαν εν τω μεταξύ την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εν όψει μίας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης, αν και το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε ότι υπήρξε αίτημα των ΗΠΑ για συνδρομή.

Η χώρα μας έχει σε κάθε περίπτωση υποχρεώσεις από τις διατλαντικές συμφωνίες για τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η Σούδια για ανεφοδιασμό (κάτι που είναι και ο πιθανότερος τρόπος αξιοποίησης της σε μία επιχείρηση κατά της Συρίας) η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει τη χρήση, ενώ εάν ζητηθεί η μεταστάθμευση (σενάριο που θεωρείται απίθανο βάσει της μέχρι στιγμής εικόνας για το σχεδιασμό της επέμβασης) θα πρέπει να υπάρξει έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης.

Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι πάντως θεωρούσαν πολύ πιθανότερο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τη βρετανική βάση της Κύπρου, η οποία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Συρία ή και την Τουρκία ως «ορμητήριο» στην περιοχή, παρά την Ελλάδα, με την εξαίρεση όπως αναφέρθηκε της στάσης προς ανεφοδιασμό. 

Ανησυχία προκαλούν οι ευρύτερες συνέπειες της αποσταθεροποίησης στην περιοχή, καθώς όπως επισήμαιναν διπλωματικές πηγές, η Συρία λειτουργούσε ως σταθεροποιητικός παράγοντας με την κομβική της θέση στο τρίγωνο Ιράκ- Ισραήλ-Λιβάνου. Για την Ελλάδα όμως η πιο σοβαρή συνέπεια είναι πως στο ήδη αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα από την περιοχή προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας θα προστεθούν ακόμη περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες. Η αντιμετώπιση ενός νέου κύματος προσφύγων αναμένεται να συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By