Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Επιστρέφει ο αντιρατσιστικός νόμος μετά τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες Βενιζέλου με τους αρμόδιους υπουργούς

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Ο αντιρατσιστικός νόμος θα είναι ένα από τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια που θα καταθέσει ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, γι’ αυτό και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη.

Η παραπάνω εξέλιξη συνιστά προϊόν συντονισμένων ενεργειών και αλλεπάλληλων τηλεφωνικών επαφών του ίδιου του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με 3 υπουργούς της κυβέρνησης, που χειρίζονται το θέμα τα αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, παρά το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να αντιληφθεί σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος την ανάγκη άμεσης λήψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού.

Η εξαγγελία του κ. Αθανασίου δημιουργεί ικανοποίηση στη Χ.Τρικούπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ επέμενε σθεναρά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αφού προεκλογικά ακόμη το Μάιο του 2012 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνιζε: «Από εδώ, σήμερα, δυο μέρες πριν τις εκλογές φωνάζουμε όλοι μαζί: Όχι στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, Όχι στην είσοδο στην Βουλή των οπαδών του νεοναζισμού και των νοσταλγών της δικτατορίας.»

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2012 το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και επίσημα την Πρωτοβουλία κατά του Νεοναζισμού και τις ρατσιστικής και κοινωνικής βίας. Η Πρωτοβουλία βασίζεται σε δύο πυλώνες: Ο πρώτος αφορά την αντιμετώπιση της ρατσιστικής, ξενοφοβικής, νεοναζιστικής κοινωνικής βίας με κινηματικές μορφές έκφρασης, και ο δεύτερος την προσπάθεια ανάδειξη της Χρυσής Αυγής ως αντισυνταγματικού μορφώματος με θεσμικές πρωτοβουλίες.

Ταυτόχρονα, η βασική θεσμική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ ήταν η κατάθεση στις 20 Μαρτίου 2013 πρότασης νόμου για την «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» που βασίζεται στη λογική, ότι η Δημοκρατία μας είναι «μία αυτοπροστατευόμενη και μάχιμη Δημοκρατία. Η καταδίκη της βίας πρέπει να έχει μορφές οι οποίες είναι αποτελεσματικές και έμπρακτες», με τις γνωστές ωστόσο αντιδράσεις από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By