Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 18 νεκροί | Στο χείλος της αβύσσου η χώρα

egyptΤέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν από σφαίρες και σκάγια κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων των ισλαμιστών στο Κάιρο, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι είχαν καλέσει σε κινητοποιήσεις, ονομάζοντας τις «Παρασκευή της Οργής», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχείρηση των αρχών για την καταστολή των κινητοποιήσεων την Τετάρτη που είχαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για τα επεισόδια στην Αίγυπτο, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 18 νεκροί. Επίσημα, η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας έκανε λόγο πριν από λίγο για 12 νεκρούς.

Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.

Η Αίγυπτος, πολωμένη και βαθιά διχασμένη έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής, βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου καθώς οι ισλαμιστές αρνούνται να αποδεχθούν την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό την 3η Ιουλίου έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, που άσκησε την εξουσία για ένα χρόνια αντιμετωπίζοντας όλο και πιο πολλά προβλήματα.

Οι ισλαμιστές διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και την αποκατάσταση του Μόρσι στην εξουσία.

Επιδιώκοντας να τερματίσει την κρίση, η αστυνομία εξαπέλυσε την Τετάρτη μια επιχείρηση για να απομακρύνει δύο καταυλισμούς διαδηλωτών των Αδελφών Μουσουλμάνων σε δύο από τις πιο σημαντικές πλατείες του Καΐρου. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 578 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έκαναν λόγο για χιλιάδες νεκρούς.

Οι ισλαμιστές είχαν καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, δύο ημέρες μετά το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By