Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αιματηρές συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Η άφιξη του Ρώσου πρόεδρου στην Κριμαία, την ώρα που ξεσπούν αιματηρές συγκρούσεις στη Μαριούπολη

poutin_10

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, εν μέσω των εορτασμών για το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, την ίδια ώρα που ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Μαριούπολη και σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Ο Πούτιν, ο οποίος παρέστη το πρωί της Παρασκευής στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μεταβαίνει για πρώτη φορά στην Κριμαία, η προσάρτηση της οποίας από τη Ρωσία το Μάρτιο καταγγέλθηκε από τους δυτικούς.

Απευθυνόμενος σε χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Κόκκινη Πλατεία δεν έκανε καμία αναφορά στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Είπε ότι η 9η Μαΐου που είναι γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, είναι μια «ημέρα θλίψης και αιώνιας μνήμης» και τόνισε ότι «η σιδερένια θέληση του σοβιετικού λαού» έσωσε την Ευρώπη από τη δουλεία. Ορκίστηκε, επίσης, να υπερασπιστεί την «μητέρα πατρίδα».

Οι σημαίες των παρελάσεων στους δρόμους κάθε μικρής και μεγάλης πόλης στη Ρωσία υψώθηκαν όχι μόνο για να τιμήσουν τη νίκη επί των ναζί το 1945 αλλά κυρίως για να ενισχύσουν το σημερινό αίσθημα «ρωσικού μεγαλείου», με φόντο την ουκρανική κρίση που παραμένει εκτός ελέγχου.

Τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στις παρελάσεις με τις ρωσικές σημαίες στην προσαρτηθείσα Κριμαία, παρόντος και του Πούτιν.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα ήταν κρίμα εάν ο Πούτιν χρησιμοποιούσε τους εορτασμούς για το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου για να επισκεφθεί την Κριμαία.

Aπό την Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου, που κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλουν το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, δεν είχαν πρακτικό αποτέλεσμα.

«Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, μού φαίνεται ότι τα λόγια του προέδρου Πούτιν δεν είχαν μέχρι στιγμής πρακτική διάσταση» είπε ο πολωνός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.

Ουκρανοί αστυνομικοί προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου της αστυνομίας στη Μαριούπολη, όταν δέχτηκαν τα πυρά φιλορώσων, οι οποίοι έχουν καταλάβει το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το ουκρανικό Interfax.

Η τοπική αστυνομία στο Ντονέτσκ αρνείται μέχρι στιγμής να κάνει κάποιο σχόλιο.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στη Μαριούπολη, είπε ότι έχουν ξεσπάσει σφοδρές μάχες έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας. Έκανε λόγο για έναν νεκρό και έξι τραυματίες από την πλευρά των ανταρτών.

By