Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο

Περισσότεροι από 100 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις στρατού και υποστηρικτών του Μόρσι

egypt-riots

Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε το κέντρο του Καΐρου όπου συγκρούστηκαν υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι  της Αιγύπτου με τις ένοπλες δυνάμεις.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τα επεισόδια κατά τα οποία ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών έφθασε τους 120 ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 4.000.

Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για σαφώς μικρότερο αριθμό νεκρών και τραυματιών αναφέροντας ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 38 και οι τραυματίες σε 180.

Για περισσότερους από 100 νεκρούς και τουλάχιστον 1.500 τραυματίες κάνουν λόγο ιατρικές οργανώσεις στο Κάιρο.

Το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Mena» ανέφερε, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν άνοιξαν πυρ παρά μόνο έκαναν χρήση δακρυγόνων. Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απλά προσπάθησαν να σταματήσουν τις συγκρούσεις των δύο πλευρών και πως τραυματίστηκαν οκτώ στρατιώτες.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  Gehad el-Haddad δήλωσε στο Reuters ότι «Δεν ρίχνουν για να τραυματίσουν, ρίχνουν για να σκοτώσουν».

Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συνέχισαν την καθιστική διαμαρτυρία έξω από το τζαμί στη Νασρ παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας να σταματήσουν.

Την ίδια ώρα η πλατεία Ταχρίρ είναι υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του Μόρσι σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον στρατό ο οποίο; καθαίρεσε άλλωστε στις 3 Ιουλίου τον Μόρσι.

Όσο για τον έκπτωτο πρώην πρόεδρο όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών είναι πιθανό να μεταχθεί στην ίδια φυλακή του Καΐρου όπου κρατείται ο  Χόσνι Μουμπάρακ, που είχε την ίδια τύχη πριν από περίπου δύο χρόνια.

Τις αιματηρές διαδηλώσεις καταδίκασε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία,  όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By