Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αιματοκύλισμα στο Κάιρο με δεκάδες υποστηρικτές του Μόρσι

Οι ισλαμιστές καλούν σε εξέγερση

egypt

Με τίμημα τη ζωή τους πλήρωσαν την πίστη τους στον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, δεκάδες υποστηρικτές του που τα ξημερώματα της Δευτέρας δέχθηκαν πυρά από τις δυνάμεις του στρατού.

Όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επέμβαση έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι και άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα το θάνατο 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου άλλων 300. Ωστόσο υπάρχουν αντίθετες απόψεις για το πως ξεκίνησε το αιματηρό επεισόδιο, αναφέρει το BBC.

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε 42 νεκρούς μεταξύ των οποίων ένας στρατιωτικός αξιωματούχος ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα (από την οποία προέρχεται ο Μόρσι) ανεβάζει στους 53 τους νεκρούς και ανάμεσα στα θύματα συμπεριλαμβάνει και παιδιά.

Από την άλλη πλευρά ο στρατός έκανε λόγο για «τρομοκρατική οργάνωση» που επιχείρησε να εισβάλλει στους στρατώνες.

Νωρίτερα, στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον πέντε υποστηρικτές του πρώην προέδρου και ότι ένας αξιωματούχος σκοτώθηκε στην προσπάθεια διαδηλωτών να καταλάβουν το κτίριο.

Το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτική βιτρίνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καλεί με γραπτή ανακοίνωσή του «σε εξέγερση τον μεγάλο λαό της Αιγύπτου εναντίον εκείνων που προσπαθούν να τού κλέψουν την επανάστασή του με τα τανκς».

Μετά το επεισόδιο το σαλαφιστικό κόμμα αλ-Νουρ αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τη «σφαγή» των ισλαμιστών διαδηλωτών. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σε «εξέγερση».

Ο Μόρσι εκδιώχθηκε την Τετάρτη από τις ένοπλες δυνάμεις και εν μέσω διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

Καθήκοντα μεταβατικού προέδρου ανέλαβε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Άντλι Μάνσουρ ενώ το Σάββατο το βράδυ διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός ο μέχρι τώρα ηγέτης της αντιπολίτευση Ελ Μπαραντέι. Η επιλογή αυτή όμως συνοδεύτηκε από αντιδράσεις και νέες διαδηλώσεις και έτσι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By