Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός στην κυβέρνηση μετά την συμφωνία

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 «κλειδί» για νέα μείωση του χρέους – Μέτρα ανακούφισης για ανέργους και χαμηλά εισοδήματα ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

 

samaras-venizelos-kouvelisΜε αισιοδοξία, ανακούφιση αλλά και έντονο προβληματισμό συνοδεύει την ανακοίνωση της συμφωνίας με την τρόικα η  κυβέρνηση  μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα προωθηθούν αλλαγές στο δημόσιο που περιλαμβάνουν αποχωρήσεις και αντικατάσταση χιλιάδων υπαλλήλων, ενώ οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης εστίασαν στην ανάγκη της ανακούφισης των αδύναμων στρωμάτων ζητώντας μέτρα για την ανεργία και μείωση φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι η επίτευξη – φέτος – πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για νέο «κούρεμα» του χρέους.

Ιδιαίτερα αισιοδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας σε διάγγελμά του πως το κλίμα έχει αλλάξει και ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από Μνημόνια. Δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια, αλλά χτίζουμε την Ελλάδα που μας αξίζει, υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη. «Εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών», πρόσθεσε. Μάλιστα επεσήμανε, ότι τον Ιούνιο θα εξεταστεί η μείωση συντελεστών ΦΠΑ, όπως αυτών στην εστίαση, ενώ – αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα – θα εξεταστεί νέα ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, είπε ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από το επόμενο έτος θα είναι από τους χαμηλότερους της Ευρώπης. Σαφέστατος ήταν για το θέμα του δημοσίου σημειώνοντας ότι  θα απομακρυνθούν 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στο 2013 και 5.000 έως το 2014 και θα γίνουν προσλήψεις νέων υπαλλήλων, ώστε να αναβαθμιστεί ποιοτικά το Δημόσιο.

Ικανοποιημένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ μετά την επίτευξη της συμφωνίας για την οποία ο πρόεδρος του Ευάγγελος Βενιζέλος τονισε πως «γίνεται αποδεκτό οτι δεν μπορούν και δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεύτερον ότι ανανεώθηκε η δέσμευση οτι ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους». Ξεκαθάρισε επίσης πως ο βασικός στόχος εφεξής, είναι «η ανάσχεση της ανεργίας και η ανάκαμψη της οικονομίας» ενώ για τον δημόσιο τομέα δήλωσε οι υπάλληλοι «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα γιατί η συντριπτική πλειονότητα κάνουν καλά τη δουλειά τους» προσθέτοντας ότι «ενότητα, αλήθεια και δουλειά χρειάζεται για να μπει η Ελλάδα εκεί που της αξίζει».

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση της φορολογίας στην εστίαση και το πετρέλαιο θέρμανσης αφού  τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν την κοινωνία ενώ την ίδια στιγμή είναι αναγκαία η προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Ζήτησε επίσης μέτρα για την προέλκυση επενδύσεων μέσω της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ.

Αποτιμώντας το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας ο Γιάννης Στουρνάρας επισημανε ότι «έχουν υλοποιηθεί τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα τρία τέταρτα της προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και «η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται ραγδαία». Δήλωσε επίσης πως «ο μεγάλος στόχος είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας απόφασης του Eurogroup που προβλέπει δραστική μείωση του δημοσίου χρέους».

By