Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Αισιόδοξοι για λύση στην Ιταλία, Ναπολιτάνο και ΗΠΑ!

 Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εξαιτίας της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία υποστηρίζει ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και οι ΗΠΑ!

italybouliΑπό το Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές  δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς καμία επίσπευση όμως μέχρι την ολοκλήρωσή τους «η Ιταλία δεν είναι ακυβέρνητη. Υπάρχει κυβέρνηση  μέχρι να ορκιστεί η νέα. Η Ιταλία δεν δημιουργεί κίνδυνο μετάδοσης για κανέναν». Ο Ιταλός πρόεδρος συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α.Μέρκελ.

Στο ίδιο αισιόδοξο κλίμα κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόν Κέρι που βρίσκεται στην Ρώμη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σε δική του δήλωση επισήμανε πως » είμαι πραγματικά πεπεισμένος για την ικανότητα και την βούληση της Ιταλίας να ξεπεράσει τους προφανώς περίπλοκους απολογισμούς και τα αποτελέσματα των εκλογών».

Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, ανοιχτό παραμένει το θέμα της δημιουργίας κυβερνητικού σχήματος κεντροαριστεράς – κεντροδεξιάς από τον Π.Μπερσάνι και Σ.Μπερλουσκόνι, ενώ εκτός εξίσωσης έχει θέσει τον εαυτό του ο Π.Γκρίλο αρνούμενος κάθε συμμαχία με τα δύο κόμματα. Εκτός μένει και το κόμμα του Μ.Μόντι αφού αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας ο Σ.Μπερλουσκόνι. Πάντως τα πράγματα περιπλέκονται από μια ακόμη έρευνα για διαφθορά σε βάρος του Σ.Μπερλουσκόνι που είναι σε εξέλιξη. Αφορά κατηγορίες για προσπάθεια εξαγοράς γερουσιαστή το 1996 με το ποσό των 3 εκατομμυρίων Ευρώ.

 

By