Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αιχμές του Ιβάν Σαββίδη για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας και διώχνουν τους υποψήφιους επενδυτές, κατήγγειλε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μιλώντας στην επιτροπή ελληνισμού και διασποράς της Βουλής

savvidisA
Επικαλούμενος προσωπική του εμπειρία, είπε πως εδώ και επτά μήνες «κέρδισε» διαγωνισμό για μια επένδυση στο Παλιούρι, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ και όποιος κι αν ρώτησε δεν μπορούσε να του απαντήσει για το που πρέπει να πάει τα χρήματα. «Κανένας δεν ξέρει να μου απαντήσει και ακόμη περιμένω, αλλά έχω κουραστεί και μερικές φορές σκέφτομαι να τα παρατήσω όλα και να φύγω», είπε, προτείνοντας την ψήφιση νόμου «ενός παραθύρου», όπου ένας επενδυτής θα μπορεί να παρουσιάζει τις προτάσεις του για ένα project και εάν η απάντηση είναι θετική, θα προχωρά η διαδικασία.

«Να μου απαντάνε, είτε ναι, είτε όχι και αν ναι, πρέπει να μου δώσουν ένα πακέτο με τα έγγραφα, έτοιμα, έτσι ώστε εγώ, την επόμενη μέρα να έχω δυνατότητα να ξεκινήσω τη χρηματοδότηση», σημείωσε και διερωτήθηκε εάν «η Ελλάδα χρειάζεται τα 7 εκατ. της διασποράς ή όχι;».

Η επένδυση στον ΠΑΟΚ

Αναφερόμενος στον ΠΑΟΚ, ο μεγαλοεπιχειρηματίας είπε ότι την ώρα που ανακοινώνει ανάπτυξης της ΠΑΕ και είναι έτοιμος να επενδύσει σε 3-5 χρόνια μέχρι 150 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, στην Ελλάδα συζητούν άλλα θέματα. «Εγώ, ανακοινώνω το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και είμαι έτοιμος να επενδύσω σε τρία – πέντε χρόνια μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ και να δημιουργήσω χιλιάδες θέσεις εργασίας, εμείς, 14 μήνες συζητάμε ποιος πρέπει να μας δώσει τη γη, ποιος πρέπει να μας πουλήσει τη γη, πως πρέπει να το βάλουμε νομικά», α ανέφερε και πρόσθεσε: «πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τις επενδύσεις και να μην κάνετε τίποτα;».

Καταγγελίες για τα χρήματα προς το ΣΑΕ

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του Ιβάν Σαββίδη στον τρόπο διάθεσης των χρημάτων του ΣΑΕ προς τους Έλληνες της διασποράς. «Είχαν ξοδευθεί 250 εκατ. ευρώ για επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής διασποράς, μόνο που κανείς δεν ξέρει που πήγαν τα χρήματα αυτά και ποιος τα έδωσε», ανέφερε, τονίζοντας ότι ο ίδιος ως συντονιστής του ΣΑΕ για την περιφέρεια των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, επί 7 χρόνια, δεν έλαβε παραπάνω από 300.000 ευρώ. «Το ΣΑΕ δεν είναι σε θέση να λειτουργεί και να υπερασπίζεται της διασποράς», εκτίμησε.

Ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε να ψηφιστεί ο νόμος για την ιθαγένεια και να χορηγηθεί στους Έλληνες της διασποράς Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς , ώστε να γίνουμε λαός των 17 εκατ. ανθρώπων.

By