Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αιωρούμενη πόλη στο λιμάνι του Πειραιά κατασκεύασαν φοιτητές

Η πόλη από πανί και σχοινί δημιουργήθηκε μέσα σε 2 μέρες και έχει έκταση 3 στρεμμάτων

polh_pani_3

Στη δημιουργία μιας αιωρούμενης πόλης με δρόμους, σπίτια και έπιπλα από σκαλωσιές, σχοινιά και πανιά προχώρησαν περισσότεροι από 160 φοιτητές και νέοι αρχιτέκτονες από όλη την Ευρώπη, σε μια έκταση τριών στρεμμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «HELLAΣTOCK».

Με υλικά τους μόνο το πανί και το σχοινί, οι φοιτητές έστησαν επάνω σε σκαλωσιές μια κατασκευή που θυμίζει τον Δούρειο Ίππο.

Όπως κάθε πόλη έχει το χαρακτηριστικό μνημείο της, το σημείο συνάντησης και αναφοράς των κατοίκων της, έτσι και στην αιωρούμενη αυτή πόλη, σημείο αναφοράς θα είναι ο Δούρειος Ίππος.

«Ακόμα και η εφήμερη πόλη χρειάζεται μια ταυτότητα, κάτι να την προσδιορίζει και να δημιουργεί ένα ψυχολογικά αισιόδοξο σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της. Ο Δούρειος Ίππος είναι ένα σύμβολο που όλοι γνωρίζουν και υπενθυμίζει την ελληνική ταυτότητα αυτής της πόλης», εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τρεις από τους φοιτητές, οι Μασιμιλιάνο, Κουίντο και Ερίκο, που σπουδάζουν αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

polh_pani_2

Η διοργάνωση «HELLAΣTOCK», η πρώτη ελληνική, που έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων «BELLASTOCK», εκκινούσε από ένα φανταστικό σενάριο: μία πόλη πλημμυρίζει και οι αρχιτέκτονές της πρέπει σε χρόνο ρεκόρ να δημιουργήσουν με απλά υλικά μια νέα, εφήμερη πόλη που θα στεγάσει τους κατοίκους μέχρι να αποκατασταθούν τα σπίτια τους.

Οι νέοι αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες, αφού παρακολούθησαν σχετικές διαλέξεις στο ΕΜΠ για ένα πενθήμερο, ρίχτηκαν στη δουλειά από την περασμένη Τρίτη.

Σε μόλις δύο μέρες κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αιωρούμενη πόλη τους, μπροστά από την Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στην οποία μάλιστα κοιμούνται τις τελευταίες ημέρες, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητά της.

Οι συμμετέχοντες στο «HELLAΣTOCK» κατάφεραν επάνω στις σκαλωσιές και σε ύψος μέχρι 6,5 μέτρα, με τη χρήση μονάχα πανιών και σχοινιών να δημιουργήσουν κρεβατοκάμαρες και σαλόνια σε ύψος, με όλα τα απαραίτητα έπιπλα, διαδρόμους κίνησης των πολιτών, σκάλες και σκίαστρα.

polh_pani

«Πρόκειται για μια πειραματική διαδικασία που μας δείχνει πώς μπορούμε να περάσουμε από τους θεωρητικούς υπολογισμούς στην πράξη και να κάνουμε αυτές τις κατασκευές να λειτουργήσουν», αναφέρει ο Τούρκος φοιτητής του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, Τούνα Ογκούτ, ο οποίος, μαζί με την ομάδα του επέλεξαν να υλοποιήσουν μία δύσκολη κατασκευή από σκαλωσιές σε σχήμα ακανόνιστου οκταγώνου, επάνω στην οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν το σπίτι τους.

«Η εφήμερη πόλη μας έχει ελληνικό χαρακτήρα: γίνεται με πανιά και σχοινί, κυριαρχεί το μπλε και το άσπρο και βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα», επισημαίνει ο Γιώργος Γιαννουλάκος, ο οποίος συνεργάστηκε στο οργανωτικό κομμάτι.

Η ελληνική διοργάνωση αποτελεί πρωτοβουλία φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΜΠ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Η εφήμερη πόλη του «HELLAΣTOCK» εγκαινιάστηκε την Πέμπτη και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου μπροστά από την Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (πύλη Ε2), με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

By