Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ακάθεκτες οι γερμανικές εξαγωγές παρά την κρίση

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ

germany620_061113

Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, τροφοδοτώντας τον έντονο πολιτικό διάλογο σχετικά με το αν ο εξαγωγικός ζήλος της εμποδίζει την ανάκαμψη των νότιων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το πλεόνασμα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε σε 20,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, υπερβαίνοντας το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2008, λίγο πριν αρχίσει η κρίση. Τον Αύγουστο, το πλεόνασμα ανήλθε σε 13,3 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές της Γερμανίας στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ ανήλθαν σε 54,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές της από τις χώρες αυτές ήταν μόνο 48,2 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι εξαγωγές στις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι εισαγωγές κατά 2,6%.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναζωπύρωσε αυτή την εβδομάδα μία συζήτηση που γίνεται από καιρό, κατηγορώντας την Γερμανία για «τον αναιμικό ρυθμό αύξησης της εγχώριας ζήτησής της», ο οποίος, όπως σημείωσε, «εμποδίζει μία νέα ισορροπία σε μία περίοδο που πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση».

Την άποψη αυτή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συμμερίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By