Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ακρίβεια και το 2013 παρά την ύφεση

akribeia plithorismos

Θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων το 2013, όπως προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

© Fedor Patrakov | Dreamstime.com
© Fedor Patrakov | Dreamstime.com

Αύξηση των τιμών των προϊόντων προβλέπει για το 2013 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην περιοδική έκθεση του για τις οικονομικές εξελίξεις.

Μια πρόβλεψη που προκαλεί αίσθηση καθώς το ΥΠΟΙΚ στον προϋπολογισμό βλέπει αποπληθωρισμό , δηλαδή μείωση τιμών κατά 0,8%. Τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ συμμερίζονται και οι δανειστές ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας είναι πιο επιφυλακτική τοποθετώντας τον πληθωρισμό του 2013 στο -0,1%.

Η πρόβλεψη αυτή του ΚΕΠΕ έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα έχει εισέλθει στον έκτο χρόνο ύφεσης. Στο τέλος του 2013 οι μέσες αμοιβές σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας θα έχουν υποχωρήσει στο τέλος του έτους κατά 20,6% και η ιδιωτική κατανάλωση κατά 30,1% από το 2009 σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το ίδιο το κέντρο επιχειρεί να δικαιολογήσει την κλιμάκωση του πληθωρισμού στις αυξητικές τάσεις των διεθνών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων αλλά και στην επίδραση των έμμεσων φόρων.

Είναι σαφές ότι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ολοκληρωθεί σε 3 δόσεις ( Ιανουάριος – Μάιος – Ιούλιος )  θα επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων. Περαιτέρω αυξήσεις θα υπάρξουν και μετά τον Ιούλιο – άγνωστο ακόμη το ύψος – καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχέωση η απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Παράλληλα ήδη ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο τόσο η αύξηση του Εδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό όσο και η αύξηση της φορολόγησης στο υγραέριο.

 

Συνολικά στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπεται αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους κατά 200εκ? σε σύγκριση με αρχικές εκτιμήσεις.

 

By