Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πολύτιμες φυσαλίδες

«Πίνω σαμπάνια μετά από κάθε νίκη, για να γιορτάσω… και πίνω σαμπάνια μετά από κάθε ήττα, για να παρηγορηθώ», έλεγε ο Ναπεολέων.

sampania2Το παχνίδι των φυσαλίδων στον ουρανίσκο και η γλυκιά γεύση αναδεικνούν τη σαμπάνια, το πιο ακριβό εμφιαλωμένο ποτό, σε μία από τις απλές, αλλά πολυτελείς απολαύσεις της ζωής.

Ο « τίτλος» σαμπάνια αποδίδεται κανονικά μόνο στον αφρώδη οίνο που παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία από όπου πήρε και το όνομα του το διάσημο ποτό, αν και ο όρος χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για να περιγράψει οποιοδήποτε αφρώδες κρασί. Πάνω από 70 χώρες στον κόσμο πάντως, των ΗΠΑ και του Καναδά συμπεριλαμβανομένων , έχουν απαγορέψει τη χρήση της ονομασίας σαμπάνια για αφρώδεις οίνους που παράγονται εκτός της γαλλικής Καμπανίας. Παράγεται με αυστηρούς κανόνες, εκ των οποίων ο πλέον αξιοσημείωτος είναι πως απαιτείται δεύτερη μερική ζύμωση αφού εμφιαλωθεί προκειμένου να αποκτήσει τις χαρακτηριστικές της φυσαλίδες.

Τι κάνει λοιπόν τόσο ακριβό ένα μπουκάλι αυθεντικής σαμπάνιας;  Παράγοντες όπως η σπανιότητα, η εποχική διαθεσιμότητα, οι ικανότητες που απαιτούνται για να παραχθεί μία φιάλη και κυρίως η ποιότητα  της σαμπάνιας ανεβάζουν το κόστος.

Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

sampania 1Η πιο ακριβή σαμπάνια στον κόσμο είναι η  Shipwrecked 1907 Heidsieck, που κοστίζει μόλις… 275.000 δολάρια η φιάλη.

Η εξωφρενική αυτή τιμή οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για τα πιο παλιά μπουκάλια σαμπάνιας στον κόσμο, με ηλικία πάνω από 100 έτη. Ένα ολόκληρο φορτίο εξ αυτών είχε χαθεί στη Βόρεια Θάλασσα το 1916, όταν ναυάγησε φορτηγό πλοίο που μετέφερε αλκοολούχα ποτά από το σουηδικό λιμάνι του Gävle στην αυτοκρατορική αυλή του τσάρου Νικόλαου του δεύτερου στη Ρωσία.

Οι ιδανικές συνθήκες συντήρησης στον κρύο, σκοτεινό και με χαμηλή πίεση βυθό της Βόρειας Θάλασσας διατήρησαν τα μπουκάλια της σαμπάνιας μέχρι που το ναυάγιο ανακαλύφθηκε από σουηδούς δύτες το 1997. Σχεδόν 200 μπουκάλια ανασύρθηκαν στην επιφάνεια. Μέχρι προτινος δεν ήταν διαθέσιμα προς πώληση, αλλά τώρα προσφέρονται σε πλούσιους αγοραστές από το ξενοδοχείο Ritz-Carlton στη Μόσχα. Η ιδιαίτερη ιστορία της σαμπάνιας αυτής και η παλαιότητα της την έχει αναδείξει στην πιο ακριβή σαμπάνια όλων των εποχών.

Εάν η τιμή αυτή σας φαίνεται πολύ ακριβή, ορίστε μερικές ακόμη επιλογές σε σαμπάνια υψηλής ποιότητας.

KRUG GRAND CUVEE – 271 δολάρια

Η συγκεκριμένη σαμπάνια αναδύει αρώματα λουλουδιών, τζίντζερ, αποξηραμένων και ώριμων φρούτων, μάρτσιπαν και εσπεριδοειδών. Αφήνει επίγευση μελιού, εσπεριδοειδών, αμύγδαλου, φουντουκιού, παστελιού και πολλών ακόμη λαχταριστών γεύσεων. Με σχεδόν 12% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και την πλούσια γεύση της, αποτελεί μία από τις πιο πληθωρικές σαμπάνιες.

DOM PERIGNON ROSE – 299 δολάρια

Η Moet & Chandon παράγει αυτή τη vintage σαμπάνια σε χρυσή απόχρωση, η οποια παρασκευάζεται από 50% σταφύλια Pinot Noir και 50% σταφύλια Chardonnay, τα οποία έχουν συλλεχθεί την ίδια χρονιά. Το άρωμα των άγριων κερασιών και των αποξηραμένων εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με την γεύση καπνιστού και μούρων την αναδεικνύει σε μία από τις σπάνιες vintage σαμπάνιες.

produce this gold colored vintage champagne which contains 50% of Pinot Noir and 50% Chardonnay grapes (which are harvested during the same year). Fragrance of wild cherries and dried citrus fruits in addition with the smoky, toasty, berry flavors makes it as one of the rare vintage champagne.

ARMAND DE BRIGNAC BRUT GOLD (ACE OF SPADES) – 299 δολάρια

Μία σαμπάνια εντυπωσιακή, φτιαγμένη από μείγμα Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier, που ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες τις οποίες δημιουργεί η στυλάτη εμφάνιση της. Η υπέροχη συσκευασία είναι μόνο η αρχή. Κρεμώδης, γεμίζει το στόμα με εξαιρετικά πολύπλοκη και ταυτόχρονα ισορροπημένη γεύση, για να ανταλλάξετε ευχές με στυλ σε κάθε γιορτή.

PERRIER-JOUËT CUVÉE BELLE EPOQUE BRUT CHAMPAGNE 2004 – 189 δολάρια

Κομψή με υπέροχη υφή και ζωηρή οξύτητα. Γεύσεις σταφίδας, ζαχαρωμένου ξύσματος λεμονιού, μελιού και λευκόσαρκου ροδάκινου καταλήγουν σε μία κρεμώδη επίγευση μπισκότου.  Σκορ: 92 (Alison Napjus, winespectator.com, Nov. 30, 2011)

VEUVE CLICQUOT BRUT CHAMPAGNE – 67 δολάρια

Μια κλασική επιλογή, που ποτέ δεν είναι λάθος. Φωτεινό κίτρινο χρώμα, κομψός αφρός. Φρουτώδη, κιτρώδη, καπνιστά αρώματα με μία υποψία μυρωδιάς απο μαγιά. Ξηρό, πλούσιο σώμα με καλά ισορροπημένη οξύτητα και περίπλοκες γεύσεις που θυμίζουν ορυκτά, εσπεριδοειδή και κουλουράκια στο τελείωμα.

Κλείνοντας να σημειωθεί ότι η σαμπάνια έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο. Περιέχει  ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο ,ποτάσσιο, λίθιο και ψευδάργυρο και υψηλά ποσοστά πολυφαινολών, τα οποία προφυλάσσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Η κατανάλωση σαμπάνιας με μέτρο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς με εγκεφαλικό, αλτσχάιμερ και πάρκινσον.

Πως σας φαίνεται λοιπόν η σαμπάνια για ποτό της επιλογής σας;

(Visited 1 times, 1 visits today)
By