Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ακριβές υπογραφές», υψηλές μίζες;

Πόσο αγγίζει η υπόθεση των δωροδοκιών για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα τον Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρο σήμερα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, τότε διευθύνοντα σύμβουλο της STN Atlas; «Ήταν γνώστης»

grilo_exoplistika638
Το γερμανικό περιοδικό der Spiegel, στο αυριανό του τεύχος και με τον τίτλο «Ακριβές υπογραφές», αναφέρεται σε μια πτυχή της υπόθεσης δωροδοκιών για τα εξοπλιστικά που αφορά στην ενδεχόμενη εμπλοκή του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Συνδέσμου, Ούλριχ Γκρίλο, όταν αρχές του 2000 ήταν διευθύνων σύμβουλος της STN Atlas, θυγατρικής της RHEINMETALL. Το άρθρο βασίζεται σε καταθέσεις του τότε εκπροσώπου της RHEINMETALL στην Αθήνα, Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος φαίνεται να κατονομάζει τον Ούλριχ Γκρίλο ως γνώστη των λεγόμενων «ωφέλιμων πληρωμών».

Υποψίες για εμπλοκή του Γκρίλο σε δωροδοκίες, όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος της STN Atlas

Αιτία για την έρευνα του περιοδικού SPIEGEL σε ότι αφορά τον ο Ούλριχ Γκρίλο για δωροδοκία στην πώληση πολεμικού εξοπλισμού στην Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι έως το 2001 ήταν οικονομικός διευθυντής του τμήματος εξοπλισμών της RHEINMETALL και παράλληλα διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας STN ATLAS ELEKTRONIK,της οποίας εκπρόσωπος στην Ελλάδα ήταν ο Πάνος Ευσταθίου. Ερωτηθείς από το περιοδικό εάν γνώριζε για δωροδοκίες του ομίλου του εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα ο κ. Γκρίλο απαντά ότι δεν είχε καμιά πληροφόρηση. Πάντως ούτε στις έως τώρα έρευνες της εισαγγελίας της Βρέμης που ερευνά την υπόθεση, ούτε στις εσωτερικές έρευνες της ίδιας της RHEINMETALL εμφανίζεται το όνομά του σε σχέση με μίζες. Το όνομά του αναφέρεται όμως σε μια επιστολή που βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας και στην οποία η STN ATLAS ζητά τη συμβουλή της μητρικής RHEINMETALL για το πώς να χειριστεί το θέμα ενός “ασυνήθιστα υψηλού ποσού” προς κάποιον συνεργαζόμενο στην Ελλάδα. Η επιστολή είχε σταλεί έναν μήνα πριν ο Ούλριχ Γκρίλο αναλάβει την ηγεσία της STN ATLAS.

exoplistika700_270114

«Ήξερε», υποστηρίζει ο Ευσταθίου

Ερωτηθείς από το SPIEGEL για τον κ. Γκρίλο ο Πάνος Ευσταθίου απαντά μέσω των δικηγόρων του, ότι τον συνάντησε μια φορά στην Αθήνα με αφορμή την υπογραφή συμβολαίων, αλλά για δωροδοκίες δεν έχει μιλήσει μαζί του. Επιμένει όμως ότι η ηγεσία του ομίλου της RHEINMETALL έπρεπε να είχε γνώση για αυτές. “Ο καθένας», τονίζει ο κ. Ευσταθίου, «που γνώριζε για το ύψος της προμήθειας μου πρέπει να ήξερε ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν οπωσδήποτε και ποσά δωροδοκίας». Με άλλα λόγια, αυτό που εμμέσως υποστηρίζει ο Πάνος Ευσταθίου είναι ότι και ο Ούλριχ Γκρίλο θα πρέπει να γνώριζε για τις δωροδοκίες του ομίλου στην Ελλάδα.

eustathiou600_030114

 

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By