Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ακριβό το λάθος του ΔΝΤ: 9 δις ζημία για το ελληνικό δημόσιο

DNT

Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ κατά 1,63%

Νέα δεδομένα δημιουργεί η ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αστοχίες στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι προεκτάσεις από την αποκάλυψη του εσωτερικού εγγράφου του ΔΝΤ επεκτείνονται, πέραν τνω κλυδωνισμών που προκάλεσαν στο πολιτικό σκηνικό, και στην οικονομική κατάσταση της χώρας, μειώνοντας το ΑΕΠ!

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής, οι αστοχίες στο πρώτο Μνημόνιο έχουν μακροπρόθεσμα ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,63%, αφαιρώντας από την ελληνική οικονομία 3 δις ευρώ αρχικά και σε βάθος τριετίας συνολικά 9 δις. ευρώ.

«Η ελληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα» τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική μελέτη, την ώρα που οι συντάκτες της εκτιμούν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση του ΑΕΠ θα παραμείνει αρνητική μέχρι το 2015 και θα διαμορφωθεί στο -1,28% την περίοδο 2011 – 2015.

Τη μελέτη ολοκλήρωσαν οι ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Τηλέμαχος Ευθυμιάδης και Σωτήρης Παπαϊωάννου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, Παναγιώτης Τσίντζος.

 

By