Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ακόμα ένα «καρφί» στην κυβέρνηση του Γιανούκοβιτς

Προειδοποιεί με «καμπάνα» το Κίεβο ο Fitch

Ukraine-man-playing-pianor-to-riot-police-Dec-7-2013

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

«Η ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία βάζει σε σοβαρό κίνδυνο το αξιόχρεο της χώρας» σημειώνει σε ανάλυση του οίκος αξιολόγησης Fitch, που ουσιαστικά απειλεί με υποβάθμιση το αξιόχρεο της χώρας, που βιώνει μέρες κρίσης υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ο οίκος στην ανάλυση του τονίζει ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τις διαδηλώσεις 200.000 πολιτών στην «Πλατεία Ανεξαρτησίας» στο Κίενο χθες, Κυριακή, έχουν προκαλέσει έντονη νευρικότητα στις αγορές, με αποτέλεσμα η μεγάλη εκροή χρημάτων από τις ουκρανικές τράπεζες να είναι προ των πυλών.  Ακόμα, οι δηλώσεις του Επιτρόπου ένταξης στην Ευρωζώνη, Στέφαν Φούλε, ο οποίος έκανε λόγο για «χάσμα που μεγαλώνει με το Κίεβο», φανερώνουν ότι η Ε.Ε. είναι διατιθεμένη να τραβήξει το σκοινί των διαπραγματεύσεων στα άκρα με την κυβέρνηση του Γιανούκοβιτς. Όλες τις προηγούμενες μέρες, οι πιέσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα έντονες, ζητώντας την παραίτηση της.

Θυμίζουμε ότι η αρχή των γεγονότων στην Ουκρανία ξεκίνησε όταν το Κίεβο δεν υπέγραψε την εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., κάτι που πυροδότησε το «φιλό – Ε.Ε.» μένος χιλιάδων πολιτών κατά της κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Fitch σημειώνει πως οι ισορροπίες είναι πολύ ρευστές και πως τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η Μόσχα (η κυβέρνηση Πούτιν είναι ίσως ο πιο σημαντικός σύμμαχος που έχει ο Γιανούκοβιτς) θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεχτικές στις προσεγγίσεις τους προς την Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής, η αξιολόγηση του Fitch για την Ουκρανία είναι στη βαθμίδα «Β-», με το outlook να είναι αρνητικό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By