Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλάζει το κέντρο της Αθήνας

Πράσινο παντού και υποδομές πολιτιστικής ανάπτυξης τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου ανάπλασης της πόλης.  Μήνυμα αισιοδοξίας Σαμαρά.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Ανάμεσα σε 71 συμμετέχοντες, στον διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάπλαση της Αθήνας (Rethink Athens), προκρίθηκε τελικά το Ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN B.V.

Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην ειδική εκδήλωση που έγινε για την ανάδειξη του νικητή του διαγωνισμού, σημειώνοντας ότι την τριάδα των έργων συμπληρώνουν η ανάπλαση του φαληρικού δέλτα και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό που βρίσκονται σε διαδικασία ανάθεσης.

Ο Α. Σαμαράς επισήμανε ότι η ανάθεση της ανάπλασης της Αθήνας αναδεικνύει πως «υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις που μέσα στον ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς» και πως «η Αθήνα μπορεί να ξαναγεννηθεί στην ψυχή μας».

Σύμφωνα με το σχέδιο που υποβλήθηκε από την Ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρία, η νέα εικόνα του κέντρου της Αθήνας θα έχει τα εξής βασικά στοιχεία:

–       Νέοι χώροι πράσινου στις πλατείες Ομόνοιας και Συντάγματος ενώ πράσινη λωρίδα θα έχει στην μέση η Πανεπιστημίου. Θα υπάρξει σύνδεση με τούς γύρω λόφους προκειμένου να βελτιωθεί η περιβαλλοντική εικόνα του κέντρου.

–       Στην Πανεπιστημίου θα οικοδομηθεί θέατρο 1000 δωματίων προκειμένου να αναπτυχθεί η πολιτιστική δραστηριότητα με την φιλοξενία καλλιτεχνικών δρώμενων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ‘Ιδρυμα Ωνάση «η πρόταση που βραβεύθηκε, με τίτλο «One Step Beyond», αντιμετωπίζει με πληρότητα, λειτουργικότητα, ευρηματικότητα, οραματικό αλλά και ρεαλιστικό τρόπο τα προβλήματα του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στον πολίτη της Αθήνας να αναπτύξει φιλική σχέση με την πόλη του, κάνοντας τον άξονα Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Ομόνοιας και Πατησίων όχι σημείο διέλευσης, αλλά τόπο προορισμού».

Οσον αφορά το προφίλ του αρχιτεκτονικού γραφείου που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό του έργου το ίδρυμα Ωνάση επισημαίνει πως «το Ολλανδικό γραφείο OKRA είναι από τα σημαντικότερα διεθνώς γραφεία που ειδικεύονται στο σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Το OKRA έχει έδρα την Ουτρέχτη, ιδρύθηκε το 1994 και διευθύνεται από τους Martin Knuijt (Μάρτιν Κνάϊτ), Wim Voogt (Βιμ Φόουγκτ) και Boudewijn Almekinders (Μπαουντεβέν Άλμεκιντερς). Τα πιο πρόσφατα σχέδιά τους περιλαμβάνουν το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρόττερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο και τον χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη. Με στόχο τον ενδιάμεσο χώρο της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και του αστικού τοπίου, τα σχέδιά τους συνδυάζουν την οραματική με τη στρατηγική προσέγγιση για να δημιουργήσουν περιβάλλοντα με χαρακτήρα, κλίμακα, ατμόσφαιρα και λειτουργία που μπορούν να δώσουν ταυτότητα στο χώρο της κοινωνικές συνύπαρξης».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κοινό μπορεί δει και τις 71 προτάσεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό αφού αυτές θα φιλοξενηθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ως την Τετάρτη 6 Μαρτίου

[space size=»30″]

By