Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αλλαγές εξπρές στις αντικειμενικές με στόχο το φετινό τέλος ακινήτων

Όπως όλα δείχνουν ο νέος φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Του Νίκου Φιλιππίδη

poli«Τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών για να προλάβουν πιθανές αντιδράσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, προχωρώντας άμεσα την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά την επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα που και φέτος θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συστήνεται επιτροπή η οποία θα πρέπει να παραδώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι τις 8 Ιουλίου. Ταυτόχρονα θα επεκταθεί το σύστημα σε όλη την επικράτεια το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.  Οι νέες τιμές θα είναι έτοιμες τον Ιούλιο και πιθανόν να τεθούν σε ισχύ εντός του έτους.

Από το πόρισμα της επιτροπής ενδεχομένως να βρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως σε περιοχές των βορείων προαστίων όπου οι αντικειμενικές θα μειωθούν οι οποίοι θα πληρώσουν φόρο κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με το 15% που θα ισχύσει οριζόντια για όλους. Από την άλλη πλευρά για ένα μεγάλο μέρος ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως της περιφέρειας αλλά και λαϊκών συνοικιών, των οποίων οι αντικειμενικές αξίες αναμένεται να αυξηθούν, ενδεχομένως η οποία οφέλεια από την μείωση του τέλους δεν αποκλείεται τελικά να μηδενιστεί.

By