Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις ζητά η τρόικα

Διαβεβαιώσεις από υπ. Εργασίας για μισθούς και συντάξεις

vroutsis1

Να επανεξεταστεί το ανώτατο όριο απολύσεων ζήτησε το κλιμάκιο της τρόικας στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση υποχωρώντας όμως προς το παρόν και αποδεχόμενη να παραμείνει το ισχύον πλαίσιο. Ωστόσο αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου ώστε να εναρμονιστεί με τα όσα ισχύον στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων.

Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού και των συντάξεων αλλά ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ). Ανοιχτό ωστόσο άφηναν στελέχη του υπουργείου να επανεξεταστεί το ύψος του κατώτερου μισθού από το 2017

Όσον αφορά στη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, ο υπουργός διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών υπουργών, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου.

Για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληγές του υπουργείου, η τρόικα διαπίστωσε επίτευξη των στόχων και δε έθεσε θέμα «τρύπας» στα έσοδα των Ταμείων.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γ. Βρούτσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By