Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αλλαγές στον νόμο-Κατσέλη για τους δανειολήπτες, μετά το Πάσχα

Κατηγοριοποίηση δικαιούχων για ρύθμιση δανείων με βάση το εισόδημα  – Μηδενική δόση με επιβαρυντικό όμως επιτόκιο, για ανέργους

trapezesΠερίπου 200.000 δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, θα αφορούν οι ρυθμίσεις που θα προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να αρθεί το αδιέξοδο των αποπληρωμών τους. Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε πως θα αλλάξει ο νόμος «Κατσέλη» και θα αντικατασταθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα καθορίζουν κατηγορίες δικαιούχων με εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές θα δρομολογηθούν με την σύμφωνη γνώμη της τρόϊκα αφού το θέμα των δανειοληπτών βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της.

Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» μετά το Πάσχα – και ενόψει της αλματώδους αύξησης των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων – θα ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι σε καθεστώς ρύθμισης θα υπάγονται δανειολήπτες με εισόδημα μεταξύ των 25.000 και 35.000 ευρώ ετησίως εφόσον το εισόδημά τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 35% σε σύγκριση με το δηλωθέν του 2010. Στον υπολογισμό του εισοδήματος θα «μετράνε» και οι ασφαλιστικές εισφορές. Θα ορίζεται μηδενική δόση για ανέργους καθ΄όλο το διάστημα της ανεργίας τους, όμως η κεφαλαιοποίηση των τόκων θα γίνεται με πρόσθετο επιτόκιο 1,5%. Θα ορίζεται περίοδος χάριτος με δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος με επιβαρυντικό τόκο 1,5%. Οι τράπεζες θα δικαιούνται μηνιαίο έλεγχο των εισοδημάτων των δανειοληπτών ενώ οι τελευταίοι θα υποχρεούνται να δηλώσουν εντός 1 μήνα κάθε μεταβολή.

 

By