Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων

Νέο σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ετοιμάζει η κυβέρνηση.

eklogesΑλλαγές στον τρόπο εκλογής των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, εκ των οποίων το ένα θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους και το δεύτερο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Στόχος είναι να αποσυνδέσει τις επόμενες δημοτικές εκλογές από τις στενές κομματικές γραμμές, επειδή τα πράγματα προβλέπονται πολύ δύσκολα για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που φοβούνται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφο διαμαρτυρίας προς τη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δήμαρχοι θα εκλέγονται με 42% από την πρώτη Κυριακή και σε διαφορετική περίπτωση θα διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. Προκειμένου οι υποψήφιοι δήμαρχοι να μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 5% στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Με τον τρόπο αυτό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν πιο εύκολα να στηρίξουν υπερκομματικές υποψηφιότητες ώστε να αποφύγουν τον καταποντισμό ειδικά σε μεγάλους δήμους όπως της Αθήνας, όπου τα κόμματα της συγκυβέρνησης φοβούνται πως θα μείνουν εκτός δεύτερου γύρου ή να αναδείξουν ισχυρούς δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι θα λειτουργούν ανεξάρτητα από το δήμαρχο.

Πηγή: kathimerini.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By