Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο από τον Μητσοτάκη

Εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί σε μικρούς δήμους

Της Όλγας Παναγιωτίδου

fosphotos.com
fosphotos.com

Κορυφώνεται τα μεσάνυχτα η μάχη για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης επί άρθρων του πολυνομοσχεδίου και να αποφευχθούν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία, προχωρά σε σειρά αλλαγών και βελτιώσεων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης αφού ανέφερε πως χρέος του ως υπουργού είναι να κινηθεί προς την κατεύθυνση των τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ζητά η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών, ανακοίνωσε πως:

Εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Η ρύθμιση αφορά κυρίως μικρά νησιά, ενώ κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας ο δημόσιος υπάλληλος είναι ασφαλισμένος.

•Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ από 6.000 που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από την διαθεσιμότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή συζύγου.

•Το ίδιο χρηματικό όριο των 12.000 ευρώ ισχύει και για την γονική μέριμνα τέκνου.
•Εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα οι δικαστικοί συμπαραστάτες.

Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητα.

«Δεν θέλω να είμαι μόνο διαχειριστής σκληρών μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά πρέπει να πιάσουμε κάποιους ποσοτικούς στόχους και αυτός είναι ο κεντρικός πυρήνας των προτεραιοτήτων μας», επεσήμανε στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ότι δεν είχε προχωρήσει με τους ρυθμούς που έπρεπε. «Η κινητικότητα έγραφε ένα ολοστρόγγυλο μηδέν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάστηκαν έξι συναντήσεις με την τρόικα για να διορθώσει την κατάσταση.

Στην αναφορά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον Α. Μανιτάκη απάντησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, λέγοντας πως ενημερώθηκε η νέα ηγεσία για την κατάσταση και πως κανείς δεν ήθελε οριζόντιες μειώσεις. «Η παρέμβαση μου δεν είχε στοιχεία προσωπικής αιχμής για κ. Μανιτάκη, τον οποίο ως επιστήμονα τον σέβομαι, δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω το γεγονός ότι η χώρα είχε μια σκληρή δέσμευση αναλάβει ως προαπαιτούμενο, την οποία δεν είχε εκπληρώσει», ανταπάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις χθεσινές εκφράσεις πεζοδρομίου που ακούστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλου να «αδειάζει» τους συναδέλφους του Β. Διαμαντόπουλο και Σ. Σακοράφα και την Μ. Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ) από την άλλη πλευρά να αναφέρει πως δεν μπορεί να λογοκρίνονται οι βουλευτές. Επιτέθηκε και στον Δ. Τζαμτζή, λέγοντας ότι τους απείλησε, λέγοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει τα πανεπιστήμια σαν τα μούτρα του». «Τα μούτρα μας είναι μια χαρά ενώ εκείνος έχει ακόμα μπροστά του τα φαντάσματα της αντίστασης», είπε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By