Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλληλεγγύη της κυβέρνησης προς την Κύπρο – Κριτική Τσίπρα για τη λύση

Για επώδυνη, αλλά αναγκαία λύση κάνουν λόγο τα κόμματα της κυβέρνησης – Η Ελλάδα, με τη στάση της, άνοιξε τη κερκόπορτα της ολικής καταστροφής, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

bouli2Τη στήριξη προς την Κύπρο εκφράζουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, σε ανακοινώσεις τους, για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών. Παρόλα αυτά, παραδέχονται ότι η λύση ήταν επώδυνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «οδυνηρό συμβιβασμό» της Κύπρου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη συμφωνία «επώδυνη», αλλά σταματά, όπως αναφέρει, «την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία». Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζει «η Ευρωζώνη, μέσα στην οποία επικρατούν οι γνωστοί συσχετισμοί που έχουν στο επίκεντρό τους τη Γερμανία, επέλεξε την Κύπρο ως πεδίο “τιμωρίας και συνετισμού”».

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο σταματά την πορεία του νησιού προς το χάος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος  θεωρεί ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο τα ξημερώματα είναι επώδυνη, αλλά σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη. Όμως, το πιο σημαντικό τώρα είναι: Πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της. Δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα. Ούτε για ανεύθυνες κραυγές...».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο, τόνισε ότι «η σκέψη μας σήμερα, ημέρα της εθνικής επετείου, βρίσκεται στον κυπριακό λαό που βιώνει με ακραίο τρόπο τη μετατροπή μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης σε εθνική δοκιμασία. Είμαστε, με όλη μας τη ψυχή  δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς διεθνοπολιτικές συνέπειες των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων. Η διεθνής υπόσταση και η ασφάλεια της Κύπρου είναι θεμελιώδης εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Θα έπρεπε δε να είναι και θεμελιώδης προτεραιότητα της Ευρώπης που ως Ευρωζώνη αποδείχθηκε ανίκανη να συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους της κυπριακής κρίσης».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η Ευρωζώνη, μέσα στην οποία επικρατούν οι γνωστοί συσχετισμοί που έχουν στο επίκεντρό τους τη Γερμανία, επέλεξε την Κύπρο ως πεδίο “τιμωρίας και συνετισμού”. Οι λόγοι δεν είναι χρηματοοικονομικοί και δημοσιονομικοί, αλλά πρωτίστως συμβολικοί και η επιλογή αυτή έγινε παρά το κόστος που μπορεί να έχει για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα. Οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα κάνουν μόνες τους την αποτίμηση των χειρισμών, όχι μόνο της τελικής φάσης, αλλά όλης της κρίσιμης περιόδου. Εμείς στην Ελλάδα, πιστεύω ότι έχουμε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά μας για το ποια είναι η υπεύθυνη, ασφαλής, προοδευτική και πραγματικά πατριωτική στάση και ποια είναι τα όρια της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της εθνοκαπηλείας. Ο ελληνικός λαός ζει τα τελευταία χρόνια την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας. Ξέρει όμως πολύ καλά ότι καλύτερη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει. Η εθνική στρατηγική που επικύρωσε ο ελληνικός λαός τον περασμένο Ιούνιο οδηγεί στην εθνική ανάκαμψη με τρεις προϋποθέσεις: αλήθεια, ενότητα, δουλειά».

Η ΔΗΜΑΡ  σχολιάζει την απόφαση για την Κύπρο ως «επώδυνη», κρίνοντας πως αντιπροσωπεύει «την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών» της Ευρώπης, ενώ δηλώνει την αλληλεγγύη της προς τον κυπριακό λαό. «Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Κυπριακό λαό. Η απόφαση είναι επώδυνη και εκφράζει την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η επίτευξη λύσης εντός ευρώ είναι η αναγκαία επιλογή. Μόνον έτσι η Κύπρος αποφεύγει την οικονομική και πολιτική απομόνωση και τη χρεοκοπία.» «Στη νέα κατάσταση η Κύπρος έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Η περιπέτεια της Κύπρου ακυρώνει τους προπαγανδιστικούς μύθους για μονομερείς λύσεις που οδηγούν έξω από την ευρωζώνη»

Η πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας από την μεριά του, μέσω του σχετικού δελτίου τύπου, κάνει λόγο για «οδυνηρό συμβιβασμό» της Κύπρου, επιρρίπτοντας ευθύνες στη κυβέρνηση για άρνηση παροχής προσωρινής ρευστότητας προς την Κύπρο μέσω του ELA. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει συγκεκριμένα πως «η Κύπρος κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών οδηγήθηκε χθες βράδυ στο Γιούρογκρουπ σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό» κρίνοντας πως η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί «αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Γιούρογκρουπ». «Το γενικευμένο κούρεμα στις καταθέσεις, μετά το δεδομένο της Κύπρου, πολύ σύντομα θα αποτελεί επιλογή και για τα δικά τους προγράμματα διάσωσης» τονίζοντας ότι η Ελλάδα, με τη στάση της, άνοιξε τη κερκόπορτα της ολικής καταστροφής.

«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στην Κύπρο, σε απολύσεις, σε νέα σκληρά μέτρα, όπως αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός. Άλλωστε, η κυπριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί απέναντι στον κυπριακό λαό τους ίδιους εκβιασμούς και αντιλαϊκά μέτρα που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον ελληνικό», αναφέρει το ΚΚΕ.

 

 

 

 

By