Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ: Ο Σαουδάραβας που φέρνει στην Ελλάδα τη «Four Seasons»

Βρίσκεται στην 32η θέση της λίστας «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

7981B4C2FEB2B43125BD73AB3F414D0DΈνας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη περιουσία και τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως είναι ο σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Αντώνη Σαμαρά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Ο Ταλάλ φέρεται να επιθυμεί να φέρει στην Ελλάδα τη «Four Seasons» μέσα από την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, για την αγορά του οποίου είναι σε προχωρημένες συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες, όπως αποκάλυψε στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα ο σαουδάραβας πρίγκιπας.

«Τα στελέχη μας στη Four Seasons είναι ήδη σε σοβαρές επαφές και συζητήσεις προκειμένου να αναλάβουμε τη διαχείριση των δύο ξενοδοχείων του Αστέρα», είπε χαρακτηριστικά ο άραβας κροίσος στο συνέδριο του «Economist» με τίτλο «Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος: η προοπτική επενδύσεων για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».

Το συγκρότημα του Αστέρα τελεί υπό διαδικασία μεταβίβασης από την Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο σε κοινοπραξία αραβικών και τουρκικών συμφερόντων που τον Δεκέμβριο κέρδισε τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με τίμημα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την Jermyn Street Real Estate Fund, θυγατρική της σαουδαραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, στην οποία συμμετέχουν δύο κρατικά funds από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, επενδυτές από οικογένειες της Μέσης Ανατολής, καθώς και ο πανίσχυρος τουρκικός όμιλος Dogus με 15%.

Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία με περιουσία που υπολογίζεται στα 30 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο Αλ Ουαλίντ ενδιαφέρεται για ένα ακόμη παραθεριστικό ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αττική, και συγκεκριμένα για το Grand Resort Lagonissi, που ανήκει στον ΕΟΤ, ο οποίος και το έχει μισθώσει στον Ομιλο Μαντωνανάκη. Οπως άλλωστε δήλωσε χθες και ο άραβας πρίγκιπας, «το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκα στην Ελλάδα εξετάζοντας επενδυτικές ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό τομέα, και με την επιστροφή μου στη Σαουδική Αραβία αποφασίσαμε μαζί με συμπατριώτες μου να δούμε πιο προσεκτικά την ελληνική αγορά real estate και τουρισμού». Στις 22 Αυγούστου 2013 ο Αλ Ουαλίντ είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ παράλληλα ΤΑΙΠΕΔ και Invest In Greece τού είχαν παρουσιάσει κατάλογο ακινήτων και ξενοδοχείων προς παραχώρηση – πώληση. Τότε δεν είχε υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την ελληνική πλευρά.

Ποιος είναι

Ο 59χρονος δισεκατομμυριούχος γαλαζοαίματος Αλουαλίντ είναι ιδρυτής του κολοσσού Kingdom Holdings που μέσω αυτού επενδύει σε ξενοδοχεία, ακίνητα και μετοχές, όπως το twitter. Βρίσκεται στην 32η θέση της λίστας «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 20,2 δισ. δολάρια. Εχει συμμετοχή σε εταιρείες όπως η Citigroup, η Apple, η News Corporation, ενώ ιδιαίτερη αδυναμία έχει στα ξενοδοχεία. Ελέγχει μετοχικό ποσοστό στον όμιλο Four Seasons Hotels and Resorts και σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία όπως το George V στο Παρίσι και το Savoy στο Λονδίνο. Το 2012 η επενδυτική του εταιρεία εξαγόρασε μετοχές του twitter αξίας 300 εκατ. δολαρίων, οι οποίες κοστίζουν σήμερα πάνω από 1 δισ. δολάρια. Επιπλέον, κατέχει το 80% στη Rotana, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των media της Μέσης Ανατολής.

Το 2013, ο πρίγκιπας μήνυσε το «Forbes» με το επιχείρημα ότι η περιουσία του είναι πολύ μεγαλύτερη από 20 δισ. δολάρια καθώς επίσης ότι σε άρθρο του για τον ίδιο εμπεριείχε πολλές ανακριβείς πληροφορίες. To Βloomberg υπολογίζει την περιουσία του στα 30,9 δισ. δολάρια. Στην προσωπική του συλλογή υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα, ιδιωτικά αεροσκάφη (ένα Boeing 747, ένα Airbus 321 κι ένα Hawker Siddeley 125) καθώς και δύο σούπερ γιοτ. Το ένα είναι μήκους 85,9 μέτρων και άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να φθάσει στα δικά του: αρχικά ανήκε στον σαουδάραβα έμπορο όπλων Αντνάν Κασόγκι κι αφού έκανε ένα κινηματογραφικό πέρασμα από την ταινία «Ποτέ μη λες ποτέ» του Τζέιμς Μποντ μεταπωλήθηκε στον σουλτάνο του Μπρουνέι, έπειτα στον Ντόναλντ Τραμπ κι όταν εκείνος χρεοκόπησε το πήρε ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ. Το δεύτερο, μήκους 173 μέτρων, το απέκτησε το 2010, έναντι 500 εκατ. δολαρίων και το ονόμασε «New Kingdom 5KR».

By