Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλ. Μητρόπουλος: Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ δεν αποτελεί…φετίχ!

Φωτιές άναψε στη Βουλή μια φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου που άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. δεν αποτελεί… φετίχ!

mitropoulos800_111213

Αφορμή στάθηκε το ερώτημα που του απηύθυνε ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ για το ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην επίσημη πολιτική της Ε.Ε. που λέει «ή αυτά ή δεν έχει, σήκω και φύγε; Εσείς τι λέτε; Πάση θυσία μέσα στην Ε.Ε.».

«Δεν είπαμε πάση θυσία, είπαμε θα δούμε τι θα μας πει…», ήταν η απάντηση του Αλέξη Μητρόπουλου που προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις τόσο του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο άκουσα πριν από λίγο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μητρόπουλο να αφήνει με τις λέξεις «θα δούμε» ορθάνοιχτο το «παράθυρο» ότι μπορεί να είναι, ή μάλλον είναι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το οποίο εμείς τού λέμε είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε σας, κύριε Μητρόπουλε, ούτε στο κόμμα το οποίο εκπροσωπείτε, να κάνετε την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα. Εμείς εγγυόμαστε μία προοπτική μέσα από δύσκολο δρόμο, αυτόν που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες, την ευρωπαϊκή πορεία, την ασφαλή πορεία της χώρας μας μέσα στους ευρωπαϊκούς κόλπους.

mitropoulos800_111213ii

Η απάντηση Κεγκέρογλου

Νωρίτερα, σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Β. Κεγκέρογλου.
Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είπατε «θα δούμε». Τι ειπώθηκε; Αναφέρθηκε το θέμα «εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι». Είπατε ένα «θα δούμε». Για τη δεδομένη περίοδο και για το ορατό μέλλον σε σχέση με την Ευρώπη, υπάρχουν πράγματι δύο δρόμοι, δηλαδή ένας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας εκτός. Μιλάμε για το σήμερα και για το ορατό μέλλον. Το «θα δούμε» τι σημαίνει; Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι τα ποσοστά στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να εκφράζετε και τις δύο απόψεις, πότε τη μία –ανάλογα με το τι συζητάτε- και πότε την άλλη. Όμως, αυτό δεν είναι ούτε καθαρή άποψη ούτε πρόταση για το αύριο. Η δολιχοδρόμηση της παράταξής σας, του Κόμματός σας, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, είναι πλέον εμφανής.

Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να το «μαζέψει», λέγοντας ότι η θυσία στο ευρώ είναι έως του σημείου να μην εισέλθει όλη η Ελλάδα σε γενικευμένη «ειλωτία» και ότι με μισθούς του 200άρικου, με συντάξεις του 200άρικου, με γενικευμένη εξαθλίωση, οι προβληματισμοί θα είναι έντονοι. «Νομίζω ότι και εσείς είστε ευαίσθητοι και νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφθούμε πατριωτικά», είπε, σημειώνοντας πάντως, πως δεν αλληθωρίζει με τη δραχμή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By