Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αμείωτη η ένταση στην Τουρκία

Συγκρούσεις, καταστροφές και συλλήψεις για μια ακόμα νύχτα στις μεγάλες πόλεις.

turkey-protest1Μια ακόμα νύχτα συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία σημειώθηκε σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη. Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία στην Τουρκία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία, κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης τύπου. παράλληλα, τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες οργανώνονται από «εξτρεμιστικά στοιχεία» εντός και εκτός της χώρας.

Διαδηλωτές πέταξαν τη νύχτα εμπρηστικές βόμβες κατά των γραφείων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Σμύρνη, με τις τηλεοπτικές εικόνες να δείχνουν μέρος του κτιρίου να καίγεται. Παράλληλα, διαδηλωτές ξήλωσαν στάσεις λεωφορείων, οδικές πινακίδες και οδοστρώματα για να υψώσουν οδοφράγματα τη νύκτα σε μεγάλη λεωφόρο στην ακτή του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, όπου και σημειώθηκαν οι σφοδρότερες συγκρούσεις της χθεσινής νύκτας.

Οι δρόμοι γύρω από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολή αποκλείστηκαν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει του διαδηλωτές τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, ενώ ιατρικό προσωπικό, ανάμεσά τους ασκούμενοι γιατροί, προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Economist για Τουρκία: Δεν είναι «επανάσταση των δέντρων»

Ανάλυση για το πως ξεκίνησαν οι ταραχές στην Τουρκία φιλοξενεί σήμερα το περιοδικό Economist, στην οποία παρουσιάζει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ως θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. Πίσω από την «επανάσταση των δέντρων» εκτιμά ότι κρύβεται μια δυσαρέσκεια απέναντι στον άνθρωπο που έβαλε την Τουρκία στην Ευρώπη. «Όλα ξεκίνησαν για λίγα πλατάνια», ξεκινά το άρθρο του περιοδικού και συνεχίζει ότι «επί μήνες περιβαντολόγοι διαδήλωναν εναντίον της κίνησης της κυβέρνησης να κοπούν δέντρα για ένα εμπορικό κέντρο και ένα συγκρότημα κατοικιών στην πλατεία Ταξίμ. Την περασμένη εβδομάδα είχαν οργανώσει καθιστική διαμαρτυρία». [Διαβάστε όλο το άρθρο]

Δείτε το βίντεο με τις συγκρούσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών:

Occupy Taksim from Melih Kundakçıoğlu on Vimeo.

Τέλος, η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις έπειτα από επιδρομή σε εμπορικό κέντρο της Άγκυρας, όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By