Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αμερικανικές πιέσεις δέχεται η Ελλάδα για τα γενόσημα

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δέχεται πιέσεις από αμερικανικές εταιρείες.

 

FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros

Οι σύμβουλοι της δημόσιας υγείας υποβάλλουν αναφορές στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανατραπεί η προστασία της πατέντας πρωτότυπων φαρμάκων  και να προχωρήσει η εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων χαμηλότερου κόστους εισαγωγής, προκειμένου να διευκολυνθεί το σύστημα υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, δέχεται πιέσεις από αμερικανικές εταιρείες να αξιοποιήσει το άρθρο 14 του νόμου περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με τον οποίο, για επιτακτικούς λόγους εξυπηρέτησης της δημόσιας υγείας και της εθνικής άμυνας της χώρας είναι δυνατό, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, να παρέχεται άδεια εκμετάλλευσης μιας εφεύρεσης σε φορείς του δημόσιου τομέα που μπορούν να εκμεταλλευτούν την εφεύρεση στην Ελλάδα, εφ” όσον η σχετική εφεύρεση δεν υπήρξε αντικείμενο παραγωγικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα ή η παραγωγή των προϊόντων δεν αρκεί για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.

Παράλληλα, οι αμερικανικές εταιρείες προτείνουν την ελληνική διαπραγμάτευση με φθηνότερους προμηθευτές σε Ινδία και Καναδά κυρίως για φαρμακευτικά σκευάσματα για τον καρκίνο και τον ιό HIV, που η τιμή τους κυμαίνεται στο ένα δέκατο από τις τρέχουσες τιμές τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση μιας οικονομικά προσιτής υγειονομικής περίθαλψης, δεδομένου ότι η χώρα αγωνίζεται να ικανοποιήσει τους στόχους των μέτρων λιτότητας, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Ο ΣΦΕΕ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται «σε οριακό σημείο» και ότι ορισμένα ζωτικής σημασίας φάρμακα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα, μετά από επανειλημμένες αποτυχίες της κυβέρνησης να καταβάλει 2 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές της, με αποτέλεσμα πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Ο κ. Λυκουρέντζος δέχεται πιέσεις από τους διεθνείς πιστωτές να εφαρμόσει περισσότερες περικοπές στο σύστημα υγείας, τροφοδοτώντας τους φόβους για ελλείψεις φαρμάκων, ιδιαίτερα των φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου και του HIV / AIDS.

[space size=»30″]

 

By