Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αμερικανική χρεοκοπία ή ένα ακόμα «παιχνίδι»;

Τα Μέσα επιχειρούν να προκαλέσουν τον πανικό στους επενδυτές και στους πολίτες

Congress

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη
Οικονομικός αναλυτής

Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι η τρίτη συνεχόμενη κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Αυτό λένε τα Μέσα, αλλά πολλές φορές, η γνώση είναι καλύτερη από την πληροφορία. Στην πραγματικότητα λοιπόν, η αμερικανική κυβέρνηση λειτουργεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το 63% του συνόλου των κυβερνητικών υπαλλήλων βρίσκονται στα γραφεία τους και το 85% όλων των κυβερνητικών δραστηριοτήτων εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται.

Για μια ακόμα φορά, τα Μέσα επιχειρούν να προκαλέσουν τον πανικό στους επενδυτές και στους πολίτες. Δεδομένου ότι πλέον οι αγορές κινούνται σχεδόν αποκλειστικά με τοποθετήσεις από τα μεγάλα κεφάλαια και όχι από το retail, η σημερινή εικόνα των αγορών δείχνει ότι κανένας από τους πλέον ενημερωμένους επενδυτές δε φοβάται μια αμερικανική χρεοκοπία. Όλοι τους βέβαια είναι ασφαλισμένοι, αλλά δεν υπάρχει καμία κίνηση που να δείχνει κάτι το ανησυχητικό.

Το ίδιο πράγμα δείχνει και ο χρυσός. Είναι δυνατόν να οδεύουμε προς μια αμερικανική χρεοκοπία και το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκεται «καρφωμένο» κάτω από τα $1300; Δηλαδή ο τρόμος χρεοκοπίας της Ελλάδας ήταν τόσο μεγαλύτερος που όλοι αγόραζαν χρυσό και τώρα δεν ενδιαφέρεται κανένας όταν βρίσκεται ήδη 23% χαμηλότερα από την αρχή της χρονιάς; Τα αμερικανικά ομόλογα είναι τόσο ασφαλή που το τελευταίο τρίμηνο έχουν χάσει μόλις 0,18%;

Και μέσα σε όλα αυτά, είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα της πλήρους εξάρτησης από τα πάντα και της πλήρους άγνοιας του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και η Αμερική θα χρεοκοπήσει; Μα αν η Αμερική χρεοκοπήσει ποιος θα σώσει την παγκόσμια οικονομία;

Είναι εμφανές ότι για μια ακόμα φορά, τα Μέσα δουλεύουν για την Elite των κεφαλαίων. Αν ξέρουμε τι θέλει η Elite μπορούμε να δούμε και που αποσκοπούν όλα αυτά. Αυτή τη στιγμή, κανένας δε θέλει μια αμερικανική χρεοκοπία και η αλήθεια είναι ότι δε μπορεί να την υποστηρίξει και κάποιος.

Η Elite επιθυμεί την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου και την ακόμα μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου. Και αυτό το κάνει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια μέσα από τη Fed αλλά και μέσα από άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Elite δε θέλει αυτή την ώρα να δει την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει, ούτε και τη Fed να αποσυρθεί από τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας μέσω της οποίας οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί χρεοκοπούν.

Θεωρώ ότι όλη αυτή η αναταραχή έχει ως στόχο να δώσει «πάτημα» στη Fed προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία. Το πάτημα αυτό θα έρθει από τη χειροτέρευση των μακροοικονομικών μεγεθών τους επόμενους μήνες και επομένως θα πάψει κάθε συζήτηση για tapering.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By