Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ η ΕΚΤ

Αμετάβλητα αναμένεται να παραμείνουν τα επιτόκια του ευρώ. Σήμερα η συνεδρίαση του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Παρίσι.

© Fedor Patrakov | Dreamstime.com
© Fedor Patrakov | Dreamstime.com

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι αναλυτές αναμένουν τι θα πει ο επικεφαλής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα διάθεσης φθηνών κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το Διοικητικό Συμβουλίο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα στο Παρίσι, με την προσοχή όλων των αναλυτών στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα αποφύγει ενέργειες για την άντληση περισσότερων μετρητών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα του κοινού νομίσματος όσο η απειλή της δράσης διατηρεί τα επιτόκια της αγοράς υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις 52 οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg News το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητο στο  ιστορικό χαμηλό του 0,5 τοις εκατό. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ ο Ντράγκι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. 

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ προσπαθεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, διατηρώντας τα βασικά της επιτόκια χαμηλά, η συμπίεση στην πλεονάζουσα ρευστότητα και μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη απειλεί να οδηγήσει σε αύξηση τα επιτόκια στην αγορά συναλλάγματος.

Ο κ. Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα ξεκινήσει νέος γύρος διάθεσης φθηνών κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως υπάρχει κίνδυνος αυτό να οδηγήσει σε πτώση του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων.

Πηγή: bloomberg.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By