Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αμφίπολη: Αποκαλύπτονται ανθρώπινες παραστάσεις

Θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των οστών

diakosmisi-me-mple-kai-kokkino-xroma-sto-mnimeio-tis-amfipolis

Η συνέχεια των ανασκαφών στο τάφο της Αμφίπολης αποκαλύπτει σταδιακά νέα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας των οστών που βρέθηκαν στο μνημείο.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες, μια ανδρική και μια γυναικεία, σχέδια, αντικείμενα και παραστάσεις που είχαν φιλοτεχνηθεί με κόκκινο, γαλάζιο και ζωηρό κίτρινο χρώμα πάνω στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» αναμένεται η ανάθεση ανθρωπολογικής μελέτης, η ανασκαφική ομάδα διευκρινίζει πως στα οστά του σκελετού δεν έχουν ίχνη ταρίχευσης, ενώ για το αν και πότε θα γίνει ανάλυση DNA επισημαίνει πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του σκελετού.

Πάντως από την εικονογραφία οι αρχαιολόγοι αναμένεται να πάρουν απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού. Ένα βασιλικό κυνήγι για παράδειγμα σημαίνει ότι ο νεκρός είναι βασιλικός ακόλουθος ή ενδεχομένως να είναι και ο βασιλιάς σύμφωνα με την αρχαιολόγο, Έφη Οικονόμου, διδάκτορα Θεολογίας, επιμελήτρια της Συλλογής Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με διατριβή στην εικονογραφία των Μνημείων της Μακεδονίας. «Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε και τα συνευρήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε την ταύτιση, κάτι που δεν έχουμε στην Αμφίπολη», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με την ίδια «η ζωγραφική στους μακεδονικούς τάφους χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ομάδες. Αναφέρονται στον κόσμο των θεών, του μύθου, των θνητών και τέλος έχουμε παραστάσεις με διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά μοτίβα».

By