Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αμφίπολη: Δεύτερο ψηφιδωτό στον τρίτο θάλαμο αναζητούν οι αρχαιολόγοι

Αν ανευρεθεί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αποκαλύψει την ταυτότητα του ενοίκου

amfipoli-i-arpagi-tis-persefonis-apokalufthike-sto-psifidoto

Οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τις ανασκαφές στον τρίτο θάλαμο του τάφου της αρχαίας Αμφίπολης και δεν αποκλείουν την πιθανότητα εύρεσης και δεύτερου ψηφιδωτού, όπως αυτό που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης.

Αν ανευρεθεί θα δώσει στοιχεία και θα βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού που βρίσκεται μέσα στον τάφο.

Όπως ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι, είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει κάπου γραμμένο το όνομα του «ενοίκου» του τάφου. Διαφορετικά πιστεύουν ότι θα υπάρχει τουλάχιστον κάποια αναπαράστασή του, με την οποία θα γίνει γνωστή η ιδιότητα (πχ. στρατιωτικός) του προσώπου που βρίσκεται στο μνημείο.

Οι ειδικοί μετά και την αποκάλυψη του προσώπου της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό θεωρούν ότι ενισχύεται η εκδοχή ότι πρόκειται για Μακεδονικό βασιλικό τάφο.

Ο ένοικος του τύμβου δεν έχει αποκαλυφθεί, τα έως τώρα ευρήματα όμως επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι το μνημείο χρονολογείται στα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. και πως είναι θαμμένο ένα πρόσωπο πιθανότατα από το περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το κατεστραμμένο τμήμα στο κέντρο της παράστασης με την Κατερίνα Περιστέρη να απαντά: «Δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά».

By