Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αμφίπολη: Ηλεκτρική τομογραφία για εύρεση νέων μνημείων

Πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων

amfipolh7

Ξεκίνησε η γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου Καστά, όπου, από την περασμένη Παρασκευή, εργάζεται η επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα θαμμένα μνημεία.

Η διασκόπηση γίνεται με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, δηλαδή με την εισαγωγή ρεύματος στο έδαφος μέσω ηλεκτροδίων.

Πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους για τον εντοπισμό κρυμμένων στο έδαφος αρχαιοτήτων, η οποία έχει εφαρμοστεί για την εξερεύνηση κι άλλων τύμβων, όπως στην Απολλωνία, το Κιλκίς, τη Βεργίνα, την Αργολίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Με τη μέθοδο αυτή χαρτογραφείται η κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, η οποία -όταν υπάρχουν αρχαιότητες- παρουσιάζει ανομοιογένειες.

Εν συνεχεία, μέσα από μία σειρά μαθηματικών διεργασιών, εμφανίζονται οι κατόψεις αρχαιολογικών λειψάνων που είναι βρίσκονται κάτω από το χώμα.

Οι αρχαιολόγοι θα μελετήσουν τα αποτελέσματα της διασκόπησης και βάσει των στοιχείων που θα προκύψουν θα αποφασίσουν εάν και πού πρέπει να γίνουν δοκιμαστικές τομές προς αναζήτηση άλλων αρχαίων μνημείων.

Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής τομογραφίας στον λόφο Καστά είναι να μην εκδηλωθούν βροχοπτώσεις.

By