Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2014 στην Ισπανία

Πρόκειται για τις τελευταίες ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας αποκτά δυναμική μετά από χρόνια ύφεσης, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters

spain 2

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 6ετίας, ενώ ο πληθωρισμός της επιταχύνθηκε. Πρόκειται για τις τελευταίες ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας αποκτά δυναμική μετά από χρόνια ύφεσης, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Το ισπανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση που κατέγραψε στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Σε ετήσια βάση, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% που είναι υψηλότερος του αναμενόμενου και ο μεγαλύτερος της τελευταίας 3ετίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο εναρμονισμένος με βάση τους δείκτες της ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε, εν τω μεταξύ, τον Απρίλιο 0,3% μετά τη μείωσή του κατά 0,2% τον Μάρτιο. Ενώ το ΑΕΠ και οι τιμές καταναλωτή της Ισπανίας δείχνουν επιστροφή στην ανάπτυξη, ωστόσο, η ασθενής εγχώρια ζήτηση συνέχισε να βαρύνει στις ελπίδες για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη, καθώς οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,5% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο.

By