Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ανάσα» 150 εκατομμυρίων ευρώ στις συντάξεις

Στόχος να διασωθούν οι συντάξεις σε ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ

syntaxeis

Ενίσχυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να διασφαλιστούν οι κύριες συντάξεις για 340.000 ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και οι επικουρικές συντάξεις ενός εκατομμυρίου μισθωτών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα λάβουν δύο από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Ένεση ρευστότητας 150 εκατομμυρίων ευρώ δίνεται σε δύο από τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας -τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΕΑ-, για να καλυφθεί το οικονομικό κενό και να καταβληθούν ομαλά συντάξεις και άλλες παροχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» στόχος είναι να διασφαλιστούν οι κύριες συντάξεις 340.000 ελευθέρων επαγγελματιών και οι επικουρικές συντάξεις ενός εκατομμυρίου μισθωτών του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά προβλέπεται πως τα χρήματα θα προέλθουν από το ειδικό αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί (ΑΚΑΓΕ) και στόχος είναι να καλυφθεί  μέρος του ελληνικού ελλείμματος των δυο ασφαλιστικών φορέων.

Συγκεκριμένα, 100 εκατομμύρια θα δοθούν στο Ταμείο Ελευθέρων Επαγγελματιών, ενώ 50 εκατομμύρια πάνε στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας (ΕΤΕΑ).

Τώρα το βάρος πέφτει στη νέα ρύθμιση οφειλών, καθώς  από την πορεία της θα κριθεί το κατά πόσον θα θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης (κυρίως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) η αν θα παραμείνει η μαύρη τρύπα.

By