Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανέλαβε το ταξίδι του ο Ομπάμα λόγω Έμπολα

Συγκάλεσε υψηλού επιπέδου σύσκεψη για την επιδημία του ιού

ebola

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέβαλε εκτάκτως σήμερα το ταξίδι του στο Νιου Τζέρσεϊ και στο Κονέκτικατ στο πλαίσιο της εκστρατείας του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να παραμείνει στον Λευκό Οίκο και να συγκαλέσει μια υψηλού επιπέδου σύσκεψη για την επιδημία του ιού Έμπολα.

«Αργότερα το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) ο πρόεδρος θα συγκαλέσει στο Λευκό Οίκο σύσκεψη της κυβερνητικής ομάδας συντονισμού για το ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. Μόλις μια ημέρα πριν ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι οι υποδομές των αμερικανικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας είναι τέτοιες ώστε μια επιδημία του Έμπολα είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί στις ΗΠΑ.

Όμως, η αναβολή του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου δείχνει το επίπεδο της ανησυχίας που επικρατεί στον Λευκό Οίκο μετά τις πληροφορίες για την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος θετικού στον ιό, στο Ντάλας του Τέξας.

Η 29χρονη νοσοκόμα Άμπερ Βίνσον είναι και αυτή, όπως και η πρώτη ασθενής, μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού στο Ντάλας του Τέξας. Μία ημέρα πριν εμφανίσει συμπτώματα, την 13η Οκτωβρίου, είχε επιβιβαστεί σε πτήση από το Κλίβελαντ του Οχάιο, όπου είναι το πατρικό της, προς το Ντάλας-Φορτ Γουόρθ.

Το αεροπορικό ταξίδι της 29χρονης νοσοκόμας έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους 132 επιβάτες που επέβαιναν στην πτήση, όπως ανέφερε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Πάντως ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δρ. Τόμας Φρίντεν ανέφερε ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο κάποιος από τους συνεπιβάτες της να έχει εκταθεί στον ιό. Ο ίδιος τόνισε ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας γνωρίζουν ότι η Βίνσον ήρθε σε επαφή με τρεις ανθρώπους πριν τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Βίνσον κατοικούσε στο συγκρότημα διαμερισμάτων όπου ζει ακόμη η άλλη νοσηλεύτρια που έχει μολυνθεί.

By