Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας από την Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση βιωσιμότητάς της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας σε «CC» και «CCC» αντίστοιχα, από «F», όμως ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση τους σε «περιορισμένη χρεοκοπία»

fitchA

Τη εξέλιξη χαιρέτισε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ελπιδοφόρα. Ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε στην αξιολόγησή του ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, ιδιαίτερα ενόψει της περαιτέρω άρσης των περιοριστικών μέτρων στο εσωτερικό.

Ακόμη ανέφερε ότι οι αναβαθμίσεις της βιωσιμότητας των δύο τραπεζών ακολουθούν την αναθεώρηση από τον Fitch της αυτόνομης πιστοληπτικής ικανότητας των δύο τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της δημοσιοποίησης του λεπτομερούς σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, που αποτελούν σημαντικά ορόσημα για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των τραπεζών.
Ωστόσο, ο Fitch υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος αποτυχίας είναι ακόμα υψηλός υπό το πρίσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και η χώρα, κυρίως σε σχέση με την ποιότητα του ενεργητικού και τις κεφαλαιακές πιέσεις, καθώς και της αποκατάστασης της εύθραυστης εμπιστοσύνης των καταθετών.

Όπως αναφέρεται, οι δείκτες οικονομικής ευρωστίας τους συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν τα ισχυρά περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων εντός Κύπρου.

Επιπλέον, ο Fitch βλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο βιωσιμότητας για την Τράπεζα Κύπρου απ” ότι για την Ελληνική, λόγω της μικρότερης δυνατότητας κάλυψης των ζημιών και της μεγαλύτερης ευπάθειας στη χρηματοδότηση, λόγω του bail-in και της μεγάλης εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση χαιρέτισε, δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου ως «ελπιδοφόρα» την αναβάθμιση του δείκτη βιωσιμότητας των δύο τραπεζών.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «η επιτυχής και πιστή εφαρμογή του προγράμματος στήριξης, η οποία ανέκοψε τη σειρά διαδοχικών υποβαθμίσεων της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια, αποτελεί τη μόνη εφικτή οδό για την επανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου και για την οικονομική της ανάκαμψη». Ο εκπρόσωπος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης «να συνεχίσει, μακριά από λαϊκισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις, την υπεύθυνη στάση που ακολουθεί έτσι ώστε να επανέλθουμε το συντομότερο στις αγορές και σε ρυθμούς ανάπτυξης».

By