Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κούρεμα με ευελιξία» πρότεινε το Eurogroup. Διαφύλαξη καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ολοκληρώθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο . Ξεκινά την Τρίτη η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Κυπριακή Βουλή. Όλα τα σενάρια.

 

offsite.com.cy
offsite.com.cy

 

Την παροχή της δυνατότητας στην Κυπριακή κυβέρνηση ώστε να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα του κουρέματος των καταθέσεων αποφάσισε το Eurogroup  στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γ.Στουρνάρας καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup τονίζεται πως «οι οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους μεγάλους καταθέτες» ενώ γίνεται λόγος  για «πλήρη εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ». Σημειώνεται ότι οι κυπριακές αρχές θα  διαμορφώσουν την εφάπαξ εισφορά έτσι ώστε να έχει «μεγαλύτερη προοδευτικότητα» σε σχέση με όσα αποφασίστηκαν στις 16 Μαρτίου με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει η απόδοση που έχει προαποφασιστεί. Επίσης επισημαίνεται πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι η καλύτερη εγγύηση για την ευημερία και της Κύπρου και το μέλλον των πολιτών της, μέσω ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού τομέα. Για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνεται ότι η «εισφορά σταθερότητας» στις καταθέσεις «αποτελεί εφάπαξ μέτρο» ενώ τονίζεται ότι μαζί με την διεθνή οικονομική στήριξη θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συστήματος. Έτσι – σημειώνεται- αντιμετωπίζονται πολύ χειρότερα σενάρια για τους καταθέτες.

 Περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης . Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή επί του τέλους στις καταθέσεις υπεράνω του ποσού αυτού, προκειμένου να συγκεντρωθεί το πόσο που έχει αρχικώς αποφασιστεί κατά την τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Μία τέτοια θέση εκτιμάται ότι δίνει το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση μέρους των περίφημων «εναλλακτικών σεναρίων» που έχει ήδη προτείνει η Κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες θα είναι ευνοϊκές για τους μικρότερους καταθέτες. Έχει ζητήσει μειώσεις στο ύψος του «κουρέματος»  από 6,75% σε 3% για ποσά από 20.000  μέχρι 100.000 ευρώ με αντίστοιχη αύξηση για τις μεγαλύτερες καταθέσεις.  Πάντως το συνολικό ποσό που πρέπει να αντληθεί από τις καταθέσεις θα παραμείνει στο ύψος των 5,8 δις ευρώ.

Εφόσον υπάρξουν βελτιώσεις,  αυτές θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί ενώπιον της προγραμματισμένης συνεδρίασης  του Κυπριακού κοινοβουλίου την Τρίτη το απόγευμα. Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι υπήρξε φημολογία σχετικά με το ότι η συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής ίσως χρειαστεί να αναβληθεί εκ νέου για την Τετάρτη ή και αργότερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Τρίτης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου κατά την διάρκεια της  του μπορούν να γίνουν οι όποιες αλλαγές απαιτηθούν.

Μετοχές στους καταθέτες 

Την ίδια στιγμή καθησυχάζει το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών τους καταθέτες, ανακοινώνοντας ότι η συμφωνία στο Eurogroup για το τέλος θα εφαρμοστεί μία φορά και δεν θα επαναληφθεί. Μάλιστα, ανακοινώνει ότι  θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.

«Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και των  επιτακτικών  δημοσιονομικών  αναγκών,το  Εurogroup συμφώνησε  με  τις  Κυπριακές Αρχές, στην ανάγκη να επιβληθεί για μία και μόνον φορά, ένα τέλος επί των καταθέσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μετά την αναστάτωση και το φόβο που προκαλεί η μη ψήφιση του νομοσχεδίου από την κυπριακή βουλή, έχουν «πέσει» στο τραπέζι εναλλακτικά σενάρια, με τις ευχές της τρόικας, για το ύψος του «κουρέματος», αλλά και για τα ποσά που θα εξαιρούνται.  

Επίσης, ικανοποιημένος δήλωσε από τη συνάντηση με τους βουλευτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας από τη Βουλή, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. «Όταν κάνεις διάλογο με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν μπορεί να αισθάνεσαι παρά άνετα και ικανοποιημένος», είπε μετά τη πέραν της μιας ώρας συνάντησής του με τους Βουλευτές.

Έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων «να απορρίψει τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου  Νίκου Αναστασιάδη και του  Eurogroup» απεύθυνε ο Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία αυτή, οδηγεί σε λεηλασία του εθνικού μας πλούτου και οικονομική καταστροφή,  αφού ακυρώνει την Κύπρο ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών πραγματοποιήθηκαν έξω από τη κυπριακή βουλή. Περίπου 500 διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, πραγματοποιώντας εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για κούρεμα καταθέσεων. Οι πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ενισχυμένη ήταν η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο.

Ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων στην Κύπρο,  δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της, Σάιμον Ο Κόνορ.

Την ίδια ώρα, Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δις που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα, για να συζητήσει τα τροποποιημένα, νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την κυπριακή κρατική τηλεόραση, όλα τα πολιτικά κόμματα έκριναν ότι χρειάζονται χρόνο για να μελετήσουν τα δεδομένα.

Παράταση στο θρίλερ 

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο, με την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, που περιλαμβάνεται στους όρους για τη χρηματοδότηση της Λευκωσίας από την τρόικα. Η ψήφιση θεωρείται δύσκολη, ενώ οι ισορροπίες τρομάζουν,  καθώς θα πρέπει να συγκεντρωθούν 29 θετικοί ψήφοι μεταξύ των 56 συνολικών εδρών του κυπριακού Κοινοβουλίου.

Γερμανία

Η αναστάτωση στους αποταμιευτές δεν είναι δικαιολογημένη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Κύπρος θα αποφασίσει η ίδια τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης της συμμετοχής της στο σχέδιο διάσωσής της, τόνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Μαζική φυγή καταθέσεων από την Ευρώπη;

Προβληματίζουν οι προβλέψεις των αναλυτών, επενδυτικών τραπεζών  και  διεθνών οίκων αξιολόγησης, με αφορμή την  απόφαση – σοκ του Eurogroup για την Κύπρο, καθώς κάνουν λόγο για μαζική φυγή καταθετών, ενώ προειδοποιούν για φαινόμενο ντόμινο στο τραπεζικό ευρωπαϊκό σύστημα.

Την ίδια ώρα, ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και διαμορφώνονται σε χαμηλά δύο εβδομάδων, ενώ το ευρώ σημειώνει απώλειες σε χαμηλά 14 μηνών. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100, υποχωρεί κατά 1%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 2%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 2%,  σε Ισπανία 3% και Ιταλία 3%.

Τί εξετάζεται για τις καταθέσεις

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη διερευνά εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν τη μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3% και την αύξηση της δασμολόγησης για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στο 10%. Για τις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, πρότεινε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, οι οποίες είναι εγγυημένες από το κράτος .

Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, όμως, κρίθηκε αναγκαία η αναβολή της, με δεδομένο ότι η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη φορολόγηση των καταθέσεων, το οποίο θα εξεταστεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του EurogroupΛόγω των εξελίξεων, κλειστές αναμένεται να παραμείνουν οι τράπεζες στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες.

Τα σενάρια για «ναι» και τα «όχι»

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μία βουλευτής του κόμματος, η Στέλλα Κυριακίδου, βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και δίνει τώρα μάχη με το χρόνο για να βρίσκεται εγκαίρως στην Κύπρο.
Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους.
Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ οι 5 θεωρείται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, ενώ 2 φέρονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα (Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Προκοπίου) και ένας (Νικόλας Παπαδόπουλος) τάχθηκε την Κυριακή κατά.
«Όχι» αναμένεται να ψηφίσουν τουλάχιστον οι 27 από τους 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης: Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων, ένας ανεξάρτητος και οι ένας από τους δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ. Υπέρ του «ναι» ενδέχεται να κλίνει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.
Ρωσία κατά Eurogroup
«’Αδικη» την χαρακτηρίζει ο  Βλαντίμιρ Πούτιν, για κατάσχεση κάνει λόγο ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.   Οι Ρώσοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση για επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις  και ασκούν σκληρή κριτική στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την απόφαση στην Κύπρο «άδικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Dmitry Peskov, σύμφωνα με το Reuters.

Διαψεύδει ο Αναστασιάδης τον Σόιμπλε

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα,  διαψεύδεται  ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε στην  επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή των καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγκυρη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή» και πρόσθεσε πως «για το θέμα θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών προς αποκατάσταση της πραγματικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός  Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Γερμανία ήταν κατά του «κουρέματος»  σε καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, όμως η Κύπρος ψήφισε υπέρ της πρότασης αυτής.

Με διάγγελμά του, χθες, ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον κυπριακό λαό για τις συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας κράτος υπό χρεοκοπία και ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε το βράδυ της Κυριακής. Μάλιστα, τόνισε ότι θα δοθούν στους καταθέτες ομόλογα φυσικού αερίου.  Επίσης, ο πρόεδρος κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, τονίζοντας βέβαια ότι θα σεβαστεί την απόφαση τους.

Η  συμφωνία – σοκ 

‘Επειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και με φήμες για εκβιασμούς της Γερμανίας, έκλεισε η συμφωνία, αργά το βράδυ της Παρασκευής, για τη διάσωση της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ με μεγάλα ανταλλάγματα.

Η γνωστοποίηση των όρων της κυπριακής βοήθειας, ειδικά της εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις, προκάλεσε πανικό στους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους, ωστόσο, τα ΑΤΜ δεν λειτούργησαν, ενώ τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τις έντονες αντιδράσεις τους, με το ΑΚΕΛ να σχεδιάζει πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%, ενώ στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%.  Μάλιστα, η κυπριακή τηλεόραση μετέδιδε, νωρίτερα, πληροφορίες ότι η Γερμανία εκβίασε ανοιχτά την κυπριακή κυβέρνηση θέτοντας το δίλημμα: Είτε συμφωνείτε, είτε βγαίνετε από το ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Μνημόνιο, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στα περίπου 10 δις. ευρώ -που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα- και τα 17 δις. όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ωστόσο, αποφεύχθηκαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.   Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση φορολογίας κεφαλαίου και εισοδήματος και μείωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της ΕΕ ως το 2018.

Επιγραμματικά το κυπριακό μνημόνιο περιλαμβάνει:

  • Μέτρα λιτότητας 4,5% του ΑΕΠ.
  • Ιδιωτικοποιήσεις
  • Εφάπαξ εισφορά 6,75% στις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και 9,9% για μεγαλύτερα ποσά. Το κούρεμα δεν θα αφορά στις καταθέσεις στην Ελλάδα.
  • Αύξηση του φόρου στις καταθέσεις
  • Αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12, 5%
  • Μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος
  • Συμφωνία για συμμετοχή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση

Όλη η ανακοίνωση του Eurogroup για την Κύπρο

«Το Eurogroup καλωσορίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές για το μελλοντικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα, καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Το Εurogroup χαιρετίζει την απόφαση για τον ανεξάρτητο έλεγχο, κατά του ξεπλύματος χρήματος στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβάνοντας τη Moneyvall, έναν ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα, εκείνα θα διορθωθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος.

 Το Eurogroup αναφέρεται στις κυπριακές αρχές για τα βήματα που έχουν κάνει προς την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτά προβλέπουν, ειδικότερα, την υιοθέτηση μέτρων σταθεροποίησης που αναλογούν στο 4,5% του ΑΕΠ. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να επιταχύνουν τις προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τους ίδιους πόρους, ώστε να περιορίσουν το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας εμπροσθοβαρούς εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που θα εφαρμόζεται σε καταθέτες που κατοικούν και δεν κατοικούν στην Κύπρο.

Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο κεφαλαιακό εισόδημα, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση του εταιρικού φόρου και τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για χρηματική συνεισφορά.

To Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και η αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων θα επιτρέψει στο κυπριακό δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020, να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά και να ενισχύσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, σε συνδυασμό στο μεγάλο μέγεθός του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας, θα αντιμετωπιστεί μέσα από τον κατάλληλο περιορισμό του, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αν φτάνει στα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το 2018, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και τις καταθέσεις. Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, που προστατεύουν τη σταθερότητα, τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Eurogroup θεωρεί ότι επί της αρχής, η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και της ευρωζώνης συνολικά, με τη χορήγηση μιας οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει περιοριστεί μέχρι τα 10 δις. ευρώ. Το Eurogrop θα καλωσόριζε μια συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν τάχιστα το Μνημόνιο. Το Eurogroup θα εξετάσει τα έγγραφα του προγράμματος που έχουν ετοιμαστεί από την Τρόικα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα. Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πρόκειται να δρομολογηθούν. Το Eurogroup αναμένει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας». καπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας».

 

 

By