Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναβάλλεται το ραντεβού Σαμαρά – τρόικας

samarasΤα πολλά «ανοιχτά»  θέματα της κυβέρνησης με την τρόικα,  αναβάλλουν τελικά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Αναβάλλεται, τελικά,  για την επόμενη εβδομάδα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με το κλιμάκιο της τρόικας, καθώς παραμένουν «ανοιχτά» αρκετά θέματα με τα υπουργεία, με αγκάθι το θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Thepaper, περισσότερο χρόνο, από ό, τι αρχικά είχε υπολογιστεί, θα χρειαστούν τελικά η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους, με τους ελεγκτές να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζε,  μετά το νέο ραντεβού των ελεγκτών με το Γιάννη Στουρνάρα, ότι παρά το καλό κλίμα οι επαφές είναι δύσκολες και ότι θα συνεχιστούν και μετά την Κυριακή που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι το τελευταίο ραντεβού.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε συνάντηση με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα της δόσης του Μαρτίου, ωστόσο, η έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, φέρεται να «στηρίζεται» στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση.   Μάλιστα, κατά τη συνάντησή της τρόικας με τον κ. Στουρνάρα, φέρεται να έθεσε ως προαπαιτούμενο  την απομάκρυνση των 7.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), θα έχουν πάλι συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την προσεχή Κυριακή.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες ούτε για το ποια θέματα είναι «ανοιχτά», ούτε για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.  Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «νομίζω θα την πάρουμε».

Παραδέχθηκε ότι από τα βασικά προαπαιτούμενα για να δοθεί το «πράσινο» φως για τη δόση είναι το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή για το θέμα των απολύσεων.

 

 

 

By