Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αναβιώνει η «Μεγάλη Αλβανία»

Αφέθηκε ελεύθερος ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού που φωτογραφίζεται ως υποκινητής

000_Par8003065

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει με το άκρως εθνικιστικό περιστατικό που στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια στον αγώνα μεταξύ Σερβίας – Αλβανίας.

Κατά την διάρκεια του αγώνα ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο με την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» προσγειθώθηκε στον αγωνιστικό χώρο και πληροφορίες θέλουν υποκινητή της ενέργειας τον αδελφό του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, Όλσι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά Αλβανών εθνικιστών, με στόχο να προκληθεί ένταση και να πάρει έκταση το θέμα, για την προβολή των σκοπών τους.

Στην εν λόγω σημαία περιλαμβανόταν και μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Για την ακρίβεια στην σημαία περιλαμβάνονται η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Κέρκυρα!

Το περιστατικό προκάλεσε φυσικά την έντονη αντίδραση της Σερβικής Κυβέρνησης με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, να κάνει λόγο για «σχεδιασμένη προκλητική ενέργεια» που δεν πρέπει να μείνει ατιμώτηρη.

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, το γεγονός αυτό θα ήταν ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου. Και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης«.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του Όλσι Ράμα, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής. Όλοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων που δεν επέτρεψε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης.

Ανακοινώθηκε ότι η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη σερβική πρεσβεία στα Τίρανα.

By