Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Αναβλήθηκε η συνάντηση Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχθεί την οικονομική πρόταση της Gazprom

ukraine gas-fusiko aerio

«Δεν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση ως το Σαββατοκύριακο», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή αναφορικά με την συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την διευθέτηση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την παροχή του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διευκρινίσει ότι ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν αναμενόταν να φτάσει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη. Ο κ. Πρόνταν θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ «για να προετοιμάσει την επόμενη τριμερή συνάντηση με τη Ρωσία, ο χρόνος και ο τόπος της οποίας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», διευκρίνισε η Επιτροπή.

Η άφιξη του κ. Πρόνταν στις Βρυξέλλες για τη διάσκεψη με θέμα τις υποδομές φυσικού αερίου στην Ουκρανία θεωρούνταν μια ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση.

Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στην πρόταση που της έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου και όπως εξηγεί ο υπουργός: «Δεν θα έχει κανένα νόημα να έρθει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ στις Βρυξέλλες. Στόχος της επόμενης τριμερούς συνάντησης είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όχι να διαπραγματευτούμε».

Βάσει της πρότασης αυτής το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη Gazprom, ένα μέρος των οφειλομένων του δηλαδή, από τα οποία τα 2 δισεκατομμύρια ως το τέλος Οκτωβρίου. Από την πλευρά της η Gazprom δεσμεύεται να αρχίσει και πάλι τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία με κατώτατη παράδοση τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τιμή 385 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

«Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επιτρέψει στην Ουκρανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τη διέλευση αερίου από την Ουκρανία να μην αντιμετωπίσουν ελλείψεις στη διάρκεια των έξι επόμενων μηνών», σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ.

By