Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναβλήθηκε το ραντεβού με την τρόικα

Τη Δευτέρα  οι επαφές του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών

troikaΑναβλήθηκε για τη Δευτέρα, λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η προγραμματισμένη για το πρωί της Κυριακής, συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Tο δημοσιονομικό κενό και ο προϋπολογισμός του 2014, η τελική συμφωνία για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προϊόντων και των υπηρεσιών και τέλος η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της νέας συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, ότι θα επέλθει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους και είπε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και θα αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Από που θα προκύψουν; Από τη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με την επιβολή ποινών σε όσους το παραβιάζουν.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα» ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας σημειώνοντας : «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Όσο για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θέλει την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, με την προϋπόθεση η εταιρεία να μην χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Για το θέμα των πλειστηριασμών, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν, από 1ης Ιανουαρίου, όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.

Τέλος ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας τονίζοντας ότι ενδεχόμενη λήψη τέτοιων μέτρων θα είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By