Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Αναδίπλωση» ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών

Κοντά σε συμβιβαστική λύση φαίνεται ότι βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα για το θέμα των τραπεζών

trapezes1202
Προς συμβιβαστική λύση με την τρόικα για τις τράπεζες φαίνεται ότι οδεύει η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τον οποίο «φάνηκε διάθεση κατανόησης από το ΔΝΤ για τις δικές μας θέσεις». Για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν θα χρησιμοποιήσει τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσει την αξιολόγηση».

Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι, μετά και από τις ανακοινώσεις των τραπεζών για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, η διαφορά της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ δεν είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. «Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που πιέζει για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Νοέμβριο.

Πάντως, το θέμα των τραπεζών δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, αλλά δεν θα γίνει παρέμβαση από ελληνικής πλευράς για να δοθεί λύση σε επίπεδο αξιωματούχων υψηλότερα ιστάμενων από τους κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και για την πορεία των συνολικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «φαίνεται αχνά να διαμορφώνεται καλό κλίμα. Δεν φιλοδοξούμε να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τη Δευτέρα- δεν θα την έχουμε-, αλλά προσδοκούμε σε μια θετική έκθεση προόδου».

By