Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αναδιοργάνωση του Δημοσίου βγάζει χιλιάδες υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα

Πάνω από 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν ή θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας σύμφωνα με το ν/σ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που βάζει λουκέτο σε 23 φορείς του Δημοσίου

dimosio650_2214013

Χιλιάδες απολύσεις και εντάξεις σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλων στο Δημόσιο φέρνουν τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, βάσει των συμφωνιών με την τρόικα. Με την αναδιοργάνωση των κρατικών δομών, διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί σε 11.000 απολύσεις το 2014 και βάζει σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλους ως τον Μάρτιο -κυρίως από τον χώρο της Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου. Στην έξοδο οδηγούνται περίπου 200 υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στα οποία μπαίνει λουκέτο.

Επίσης περίπου 100 υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που καταργούνται εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας (σε καθεστώς διαθεσιμότητας για μετάταξη – τοποθέτηση σε νέα θέση). Οι διαδικασίες θα κινηθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και αφότου ο νόμος δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την αξιολόγηση του προσωπικού και πολλοί υποστηρίζουν ότι όσοι βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση θα μπουν στη «δεξαμενή» των υπό απόλυση υπαλλήλων. Το υπουργείο ωστόσο υποστηρίζει πως ούτε θα απολυθούν ούτε θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάρια ώστε να βελτιωθούν.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ορίζει τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών Υγείας – δημιουργείται το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Η θεσμική αυτή αλλαγή οδηγεί 8.500 εργαζομένους στη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια μεγάλο μέρος τους στην απόλυση.

Έλεγχοι πιστοποιητικών

Οι 11.000 απολύσεις ως το τέλος του 2014 θα προκύψουν κατά ένα μέρος από τη διαθεσιμότητα, από την επιτάχυνση απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον περιορισμό σε μέγεθος νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα.

Σε αυτή τη φάση δίνεται έμφαση στους ελέγχους για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που αποτέλεσαν προϋπόθεση διορισμού 9.873 επιτυχόντων σε 49 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ την περίοδο 2003-2009 και σε ελέγχους πιστοποιητικών που είχαν παρουσιάσει για την πρόσληψή τους επιτυχόντες σε διαγωνισμό του 2011 για την πρόσληψη 3.400 θέσεων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και 400 θέσεων για πολιτικό προσωπικό. Στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά είναι όσοι μονιμοποιήθηκαν με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, για τους οποίους ξεκινά διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Παράλληλα στη δεξαμενή των απολύσεων θα μπουν όσοι δεν επανατοποθετηθούν από τους 12.500 «διαθέσιμους» τον Σεπτέμβριο του 2013: εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες με κατάργηση των κλάδων τους, «πλεονάζον» προσωπικό υπουργείων και φορέων τους. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει στην πρώτη γραμμή σχολικούς φύλακες και «πλεονάζον» προσωπικό από δημόσιους φορείς και υπουργεία – κυρίως, αν και όχι μόνο, κατηγορίες υπαλλήλων που έχουν χαμηλά προσόντα στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που ορίζονται για τη μετάταξή τους. Για τους δημοτικούς αστυνομικούς που ο κλάδος τους καταργήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 το όριο για την τοποθέτησή τους σε άλλη θέση είναι ο Μάιος.

Κώλυμα λόγω εκλογών;

Να σημειωθεί πάντως ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών μπορεί να μην κινηθεί άμεσα η διαδικασία για απόλυση όσων λήξει το όριο διαθεσιμότητας. Και αυτό προβάλλοντας ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι δύο μήνες πριν και δύο μήνες μετά τις εκλογές δεν επιτρέπεται η μεταβολή υπηρεσιακής κατάστασης υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Επίσης, η κυβέρνηση ενδέχεται να «παγώσει» για λίγο το θέμα της κινητικότητας στους ΟΤΑ, γνωρίζοντας ότι οι σφοδρές αντιδράσεις και οι συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους και στις περιφέρειες για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις θα γίνουν ακόμη πιο έντονες στην επόμενη κίνησή της.

dimosio620_131213

Πηγή: in.gr

By