Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αναδυόμενη η ελληνική αγορά

Ποιες μετοχές μπαίνουν στο νέο δείκτη – Τι προβλέπουν οι ξένοι

xrimatistirioathinonΤη λίστα των  μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, που θα συμμετέχουν στη σύνθεση του νέου δείκτη MSCI Greece, θα ανακοινώσει σήμερα η Morgan Stanley, ενόψει και της υποβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην κατηγορία αναδυόμενη.

Η επίσημη μετάταξη του χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές και η διαγραφή της Ελλάδας από τον MSCI Developed Markets, θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου και αποτελεί το πρώτο χρηματιστήριο χώρας της ευρωζώνης που υποβαθμίζεται από αναπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη αγορά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στις οκτώ ελληνικές μετοχές που πληρούν τα κριτήρια για την είσοδό τους στο δείκτη είναι  ΕΤΕ, Alpha, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., Folli Follie και Jumbo. Ειδικότερα, η Citigroup προβλέπει οι τίτλοι της Εθνικής, της ΔΕΗ, της Πειραιώς, των ΕΛ.ΠΕ. και της Alpha Bank έχουν μεγάλες πιθανότητες. Η HSBC εκτιμά ότι οι εννιά μετοχές με υψηλή πιθανότητα είναι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Jumbo και Folli Folllie.

Τέλος, η Deutsche Bank προβλέπει εκτός των OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια και τη μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και της Motor Oil.

Τραπεζικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι η εν λόγω υποβάθμιση της ελληνική αγοράς μόνο κακό δεν είναι, αφού θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και ανεβάσει τον τζίρο στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς θα είναι ελκυστικές οι αποδόσεις. Μάλιστα, οι συνολικές αγοραπωλησίες που θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. δολ. λόγω της υποβάθμισης και όπως εκτιμά η Citigroup, θα αποφέρει τελικά καθαρές εισροές 787 εκατ. δολ. στις δέκα μετοχές που θεωρεί υποψήφιες να ενταχθούν στον νέο MSCI Greece Emerging Markets. Η HSBC εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά περί τα 568 εκατ. δολάρια με την επίσημη ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών και στον δείκτη MSCI Emerging Markets. Θα υπάρξουν εκροές ύψους 259 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισροές θα είναι της τάξεως των 827 εκατ. δολαρίων. Το καθαρό όφελος θα ανέλθει στα 568 εκατ. δολάρια. Η Deutsche bank εκτιμά το όφελος της ένταξης του ΧΑ στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του MSCI  στα 322 εκατ. δολάρια, προβλέποντας ότι οι ελληνικές μετοχές που θα ενταχθούν στο δείκτη είναι αυτές των OTE, ΟΠΑΠ, Εθνικής Τράπεζας, ΔΕΗ, Τιτάν και Ελληνικών Πετρελαίων.

Eλένη Στεργίου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By