Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ανακάμπτει η τουρκική λίρα μετά την αύξηση των επιτοκίων

 Eνισχύεται κατά 3% σε σχέση με το δολάριο ανακτώντας σημαντικό μέρος της αξίας που έχασε τον τελευταίο χρόνο

343318_Turkey-lira

H επιθετική απόφαση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων έχει αποκαταστήσει μέρος από τις απώλειες της τουρκικής λίρας (TL) των τελευταίων ημερών και έχει δημιουργήσει γενικότερη ευφορία στην αγορά στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες μεγάλες αγορές του κόσμου.

Παρά τις δημόσιες νουθεσίες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζητούσε από την Τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια για να μην επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, η Τράπεζα ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα ότι διπλασιάζει τα επιτόκια από 4,5% σε 10% για τα ρέπος, και ανάλογες αυξήσεις για όλα τα άλλα επιτόκια, (overnight επιτόκια δανεισμού στο 12% από 7,75% και τα επιτόκια χορηγήσεων στο 8% από 3,5%).

Η τουρκική λίρα ήδη ενισχύεται κατά 3% σε σχέση με το δολάριο ανακτώντας σημαντικό μέρος της αξίας που έχασε τον τελευταίο χρόνο. Η απόφαση της Τράπεζας είχε επιπτώσεις σε όλες τις αγορές παγκοσμίως γιατί συνδυάστηκε και με ανάλογες κινήσεις δημοσιονομικής προσαρμογής που έγιναν σε άλλες αγορές αναδυόμενες αγορές, όπως στην Ινδία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By