Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε αρχαίο ναυάγιο στα Αιολικά Νησιά

Από την εποχή που η Ρώμη κυριαρχούσε στη Μεσόγειο

0C1739D3229196076CF6B9F2C5B69B86

Δύτες ανακάλυψαν σε βάθος 125 μ. ανοιχτά των Αιολικών Νησιών στην Ιταλία αρχαίο ναυάγιο από την εποχή που η Ρώμη κυριαρχούσε στη Μεσόγειο.

Οι δύτες βρήκαν το κουφάρι πλοίου που βυθίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Μια άγκυρα ακουμπισμένη σε βράχο, ενώ το φορτίο του πλοίου, αμφορείς με λάδι και κρασί, είναι διασκορπισμένο στον βυθό.

Το πλοίο εκτιμάται ότι ναυάγησε κατά τη διάρκεια των δεύτερων Καρχηδονιακών Πολέμων. Θεωρείται ότι πραγματοποιούσε δρομολόγια το διάστημα 218 – 210 π.Χ., όταν Ρώμη και Καρχηδόνα μάχονταν για τη ναυτική υπεροχή στην περιοχή.

Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες από την ομάδα Global Underwater Explorer (παγκόσμιοι υποβρύχιοι εξερευνητές) βοηθούν τους ιταλούς αρχαιολόγους να ανακαλύψουν τα μυστήρια του ναυαγίου.

«Έμοιαζε με πλοίο-φάντασμα που περίμενε την επιβίβαση αρχαίων ναυτικών» ανέφερε ο Τζάρντ Τζαμπλόνσκι, ένας εκ των εξερευνητών.

Το ξύλινο σκάφος που ανακαλύφθηκε φέρει το όνομα Παναρέα ΙΙΙ. Η ύπαρξή του έγινε για πρώτη φορά γνωστή το 2010. Το ναυάγιο βρίσκεται ανοιχτά της νήσου Παναρέα, περίπου 64 χλμ. βόρεια της Σικελίας.

By