Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναστασιάδης: «Δεν επιστρέφω σε διάλογο κωφών»

Απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Δεν πρόκειται να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που λαμβάνει από διάφορες μεριές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι θα ήταν ανάξιος της εντολής του λαού, αν παρέμενε στις συνομιλίες, υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες, πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ΄ ιδίαν και δημόσια εκδηλωθείσες διαβεβαιώσεις της Άγκυρας, για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Υπογράμμισε πως οι περιφερειακές συγκυρίες μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, «έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασής μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο«.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο επεσήμανε πως κάποιοι τρίτοι, από ξένες χώρες, συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν, μέσα από διάφορες ενέργειες ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων.

«Θέλω να τους υποδείξω«, υποστήριξε, «πως ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό«.

«Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο κράτος και εφόσον εξευρεθεί λύση, μέσα από τη λύση αυτή βεβαίως θα καρπωθούν από τα οφέλη και οι Τουρκοκύπριοι», ανέφερε ακόμη ο Κύπριος πρόεδρος.

By